Актуално
Прокуратурата е внесла в специализирания съд обвинителния акт срещу бившия здравен министър Петър Москов, съобщиха от държавното обвинение.
Петър Москов отива на съд за турските ваксини

Лентата | 12/03/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Прокуратурата е внесла в специализирания съд обвинителния акт срещу бившия здравен министър Петър Москов, съобщиха от държавното обвинение.

Той ще отговаря за длъжностно престъпление заради вноса на ваксини от Турция, извършен през 2015 г.

Тогава България получи 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим" и още толкова ваксини за хепатит Б "Еувакс".

Според прокуратурата Москов е извършил престъпление, тъй като въпросните ваксини не са разрешени за ползване у нас и не отговарят на имунизационния календар.

"От действията на П.М. са настъпили вредни последици за МЗ от имуществен характер в размер на 325 233,87 лв., и неимуществени вреди, изразяващи се в създаване на недоверие в авторитета на МЗ за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца", пише в съобщението на прокуратурата.

 Това определя деянието като особено „тежък случай“. Деянието на Петър Москов съставлява престъпление по чл. 282, ал. 3, вр.ал.2, вр. ал.1от НК, и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

В замяна на турските ваксини, страната ни се задължи да даде 5 млн. ваксини срещу туберколоза.

Те бяха произведени от държавното предприятие "БулБио".

Според прокуратурата обаче сделката е била неизгодна и фирмата е била ощетена с над 420 хил. лв. Затова Москов има обвинение и за неизгодна сделка.

Предвиденото в закона наказание за престъплението е от 1 до 6 години затвор.

 Москов има и трето обвинение - че не е упражнил достатъчно контрол върху шефа на "БулБио".

Заедно с Москов на съд е предаден и някогашният му заместник Адам Персенски. Той също ще отговаря за длъжностно престъпление.

Престъпните действия на Адам Персенски се изразявали в осъществяване на среща в резиденцията на Р. Турция през месец март 2015 г. и среща с представители на турското посолство в Република България.

На тези срещи е било предварително договорено изготвянето на двустранно споразумение между българското и турското Министерство на здравеопазването за размяна на ваксини.

А.П. е участвал в работна група за изготвяне на същото Споразумение. На 19 юли 2015 г.

А.П. е изготвил доклад пред министъра на здравеопазването за организиране на приемане на дарението от Република Турция, включително издаване на разрешителни за ползване, проверка на наличности и съответствие на продуктите с националните регламенти, както и организиране на вноса на ваксините на територията на Република България. 

 Второто обвинение на Адам Персенски е за това, че в качеството си на длъжностно лице е подбудил и подпомогнал на Л.Д. (управител на „Бул Био“ ЕООД) да сключат неизгодна сделка с Министерство на здравеопазването, от която е настъпила значителна вреда за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС.

 Щетата е формирана от направените производствени разходи във връзка с  производство на ваксина „Тетадиф“, предназначена за Турция, без да е наличен изричен договор и разрешение от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г. 

 Бившият управител на "БулБио" Любомир Димитров пък е обвинен в безстопанственост заради разходи, направени по производството на ваксината "Тетадиф", също предназначена за Турция. Тя е произведена, без фирмата да е имала разрешение за това.

 Към настоящия момент всички обвиняеми са с мярка за неотклонение „подписка“.

***
Източник: www.glasove.com Други статии от този авторКоментари