Сделката с ЧЕЗ се проваля. Стана ясно, че лъжат и Борисов, и Гинка, и банките

Сделката с ЧЕЗ се проваля. Стана ясно, че лъжат и Борисов, и Гинка, и банките
15-03-2018г.
47
Гост-автор

Двама шефове от ЧЕЗ в разстояние на седмица казаха неща, които в друга държава биха предизвикали политическа криза и оставки в правителството.  Не и у нас.

Най-малкият проблем е, че заради намесата на премиера Борисов сделка може да няма и ЧЕЗ да избере друг купувач.

А премиерът слънце се държи все едно, че е решил проблема. Тупнал по масата и иска държавата да купи дялове.

Готово.

И оставката на министърката Теменужка е върната.

Тя и Гинка си разменят комплименти през телевизиите. Има стабилност, медиите не смеят много да чоплят по въпроса. Само че…

От чешката компания в разстояние на седмица

разкриха няколко скандални обстоятелства:

– Лично премиерът Борисов е причина ЧЕЗ да напуска България.

Това го съобщи председателят на надзорния съвет на ЧЕЗ Вацлав Пачеш първо в интервю за БНР, след това и за Би Ти Ви.

„Ръководството на ЧЕЗ смята, че губи пари заради действията на правителството и че просто трябва да си тръгне от страната. Смисълът на всичко беше, че българското правителство и специално премиерът Бойко Борисов не искат ЧЕЗ изобщо да бъде в България…”, заяви Пачеш пред БНР (виж тук).

Като причина за отношението на Борисов към ЧЕЗ Пачеш посочи, че е паднало правителството му през 2013 г. заради протести за цената на тока.

– „Почти невъзможно” е влизането на държавата в сделката на ЧЕЗ с Гинка и нейния „Инерком”.

Така се изрази Пачеш, въпреки уверенията му, че правните екипи работят по казуса.

Не е възможно, защото ЧЕЗ съди България в арбитражен съд във Вашингтон „за много голяма сума пари – много по-голямата, отколкото сделката с „Инерком“ – казва Пачеш.

Това е юридически проблем – няма как някой да съди сам себе си.

И Пачеш смята, че държавата може да влезе в сделката, чак когато арбитражът приключи.

Всички експерти твърдят, че в този арбитраж България ще загуби, а става дума за сума към 500 млн. евро.

ЧЕЗ очакват държавата да се споразумее с тях и арбитражът да бъде прекратен.

Това означава държавата просто да плати (по-голямата) част от сумата, за която ЧЕЗ я съди във Вашингтон.

Чак тогава може да има сделка между държавата и ЧЕЗ (виж тук).

{BANNER_ID-3}

Финансовият министър Горанов каза пред Би Ти Ви, че правителството няма да поема ангажименти за арбитражното дело. Това неминуемо проваля участието на държавата в сделката.

Всичко е надробено от премиера Борисов. Неговото правителство с „неизпълнените си ангажименти” (по израза на Пачеш) е довело до сегашния арбитраж.

Сега Борисов иска държавата да купи дял, а самата тя – второто правителство на Борисов – продаде остатъчния дял от 34% на ЧЕЗ.

– „Българското правителство на няколко пъти е отказвало предложение да стане част от сделката за продажбата на българските активи на ЧЕЗ” – това пък заяви в интервю за чешкото издание „Лидове новини” вицепрезидентът на компанията Томаш Плескач (виж тук).

– Оказван е натиск върху банките, които са имали намерение да финансират сделката, казва Пачеш.

„В този случай компанията няма да успее да плати и всичко дотук вероятно ще отиде напразно”, казва още той пред Би Ти Ви. И смята, че ще се обърнат към следващите купувачи, подали оферти.

Какво се разбира от всичко това?

Най-напред, след като изтече документ от Чехия, със схемата на финансиране на сделката, стана ясно, че Гинка Върбакова откровено лъже за финансиране от голяма чужда банка, а също, че няма „оШФорки”, както тя се изрази.

Оказа се, че има две офшорни компании, които дават почти половината от парите, а останалите са три български банки – „Уникредито Булбанк”, Първа инвестиционна и държавната Българска банка за развитие.

Най-малък е делът на самата Гинка с нейните фирми.

Заради което премиерът на пресконференция заяви, че „Госпожата ще остане с по-малко от 10%” (ТОЙ разпределя процентите…).

С прессъобщение ПИБ отрече да участва в сделката, държавната ББР чрез шефа на надзорния си съвет Мавродиев също отрече.

Той първо каза, че са получили предложение, което още не е разгледано, после допълни, че са дали писмо, ама то не било ангажиращо.

Тоест, двете банки излъгаха, че нямат нищо общо. Защото и чешкият, и българският премиер потвърдиха верността на изтеклия документ за финансирането – всички се позоваха на него. Потвърдиха верността му и от ЧЕЗ, като казаха, че проучват как е изтекъл.

Така стана ясно също

върху кои банки е оказан натиск

да се оттеглят. Което ще провали финансирането и ще доведе до избор на друг купувач, според Пачеш.

Заради намесата на Борисов сега е възможно индийска компания да купи ЧЕЗ у нас, тъй като втората оферта е нейна. Дали това е добре или зле, но резултатът е в нечий интерес.

Стана ясно още, че самият премиер лъже за обстоятелства по сделката. Първо заяви, че това е договор между две частни компании, държавата няма нищо общо.

И как тогава държавната Българска банка за развитие участва? Без знанието на премиера?

Борисов се меси за много по-дребни неща в държавата, та ще остави да продават ЧЕЗ без той да е в течение?

При това негово лично отношение към ЧЕЗ? Фирмата купувач на Гинка е известна като един от възможните участници от поне половин година.

ББР, с човека на Борисов там – Мавродиев – няма как да се ангажира дори с „неангажиращо” писмо, без да знае премиерът.

След това Борисов призна, че той е посъветвал министърката на енергетиката да подаде оставка, след като е близка с купувача Гинка Върбакова.

Когато избухна обществено недоволство от това, че някаква малка фирма на Гинка от Пазарджик с неясна схема на финансиране купува ЧЕЗ, Борисов смени тона и нарече хората, които стоят зад сделката, едни „гадове”, същите от 2013 г., които искали пак да му свалят правителството чрез тока, но той този път няма да се поддаде и да подава оставка и ще ги „разнищи”.

И демонстративно привика Гинка Върбакова на разговор да включи държавата в сделката, в опит така да успокои общественото мнение.

„Премиерът иска да има пълен контрол върху сделката и върху дружеството”, заяви Върбакова пред медиите след среща с премиера, както вероятно й е казано да заяви.

От застрашителните обвинения на Борисов се разбра, че „гадовете” са ЧЕЗ, банките и др., които финансират.

Сякаш сделката е направена специално да свали неговото правителство.

Отделен е въпросът за връзките на Върбакова със съпругата на т. нар. Митко Каратиста, човек от групировката СИК, назначен от Борисов през 2009 г. в надзорния съвет на ЧЕЗ в България, също и връзките на съпруга на Върбакова със СИК и т. н., за които имаше публикации (виж тук).

По-важно е, че в резултат на хаотични действия на правителствата на Борисов и преди, и сега, България най-вероятно ще загуби към 500 млн. евро от арбитражно дело, сделката на гинкиния “Инерком” с ЧЕЗ ще се провали, ще влезе като купувач втората най-добра оферта – индийска компания, по думите на Пачеш те са „доста по-силни финансово от „Инерком” на Гинка.

***
Източник: e-vestnik.bg

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.