Съдът обяви за дискриминация забрана деца да играят в заведение

Съдът обяви за дискриминация забрана деца да играят в заведение
16-03-2018г.
25
Лентата

Върховният административен съд (ВАС) прие, че заведение в Стара Загора е проявило неравноспоставеност спрямо клиентка, на която е било забранено децата й да играят в заведението и е била заплашена, че консумацията й ще бъде таксувана по-скъпо, ако това се случи.

С произнасянето на тричленния състав (Диана Добрева, Здравка Шуменска и Юлия Ковачева) се отменя решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която не вижда проблем в такса дете, наложена от заведението.

Съдът връща случая на комисия, за да излезе с адекватно решение, информира в. "Сега".

Случката стана публично известна през 2015 г. 

Тогава 37-годишната Живка Александрова влиза в ресторант, но се изненадва от надпис на заглавната страница в менюто: "Добре дошли! Заведение без площадка за игра! Не се допуска детска игра! При нарушение се таксува 50% надценка на сметката (минимум 20 лева)."

От ресторанта изтъкнали като аргумент за недопускането на детска игра в заведението предишен инцидент, при който било пострадало дете, както и това, че децата пречели на сервитьорите да си вършат работата.

{BANNER_ID-3}

Това накарало жената да напусне заведението, защото очаквала партньорът ѝ да дойде заедно с децата им - на 8, 10 и 12 години, и не можела да гарантира, че те ще се въздържат от игра. От случката тя се почувствала обидена и унизена като майка. По тази причина на основание неравно третиране по признак "семейно положение" поискала от КЗД да извърши проверка и да накаже заведението.

Комисията обаче не намира нарушение.

Според мнозинството ѝ спрямо жената не е извършена дискриминация като майка на три деца, тъй като не ѝ е бил отказан достъп до услуга, предложена или представена такава с по-ниско качество или при по-неблагоприятни условия.

Комисията приема, че надписът е указание с цел предотвратяване на неблагоприятни за търговеца и потребителя инциденти, а не е препятствие пред услуга.

Решението е подписано с особено мнение на един от членовете на състава.

Александрова обжалва пред Административния съд в Стара Загора, но той потвърждава решението на КЗД.

ВАС обаче мисли различно. С решение от 12 март съдебен състав се произнася, че не само има дискриминация заради семейно положение, но е нарушен и Законът за туризма (цените при предоставяне на услуги са еднакви за всички клиенти).

"Дали коментираното забранително условие е било поставено заради безопасността на децата, или като мярка за запазване на имуществото на заведението при игра на децата, е въпрос, който е неотносим към предмета на спора и не следва да се обсъжда. Предвидената мярка е непропорционална, а санкционната последица е дискриминационна", аргументират се върховните съдии.

Първоинстанционното решение и това на КЗД са отменени, като комисията следва да се произнесе съобразно указанията на върховните магистрати.

Комисията ще трябва да заплати и 500 лева разноски на Александрова.

***
Източник: www.dnevnik.bg

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.