Познай кой ще дойде на вечеря... в Кеймбридж

Познай кой ще дойде на вечеря... в Кеймбридж
18-03-2018г.
71
Лентата

В един от колежите на университета Кеймбридж се проведе официална вечеря за „самоопределящи се като чернокожи и такива от етнически малцинствени групи студенти”, на която не бяха поканени бели студенти.

Съюзът на студентите от Trinity College твърди, че сегрегационната вечеря, която беше определена като „първата, проведена в колежа”, е начин за хората, които не са бели да „си възвърнат малко място”.

Само че критиците обвиниха студентите в налагане на „нов апартейд”.

Това е най-новият спор по расистки въпроси в университета, където активисти поискаха академиците да „деколонизират” лекциите като добавят за изучаване повече автори от етнически малцинства, а една учебна пиеса беше отменена заради оплакване, че в нея няма достатъчно чернокожи актьори.

В поканата, публикувана онлайн, съюзът на студентите, който организира вечерята пише:

„Trinity College ще бъде домакин на официална вечеря, достъпна само за студенти, самоопределящи се като чернокожи и от етнически малцинства”.

„Надяваме се, че събитието ще бъде възможност за нови запознанства в малцинствените групи”.

„Това е безценна възможност да покажем на цялата университетска общност нашата сила и издържливост в една често негостоприемна среда. Надяваме се, че ще се присъедините, за да „си върнем малко място”.

Британският депутат Андрю Бриджин каза:

„Тази вечеря ще разедини студентите. Равнопоставеността трябва да е за всички. Това е стъпка назад и е нова форма на апартейд – нещо, което хората са се опитвали да спрат десетилетия наред. Сега това се възвръща наново.”

Дрескодът за събитието беше официално облекло, с условието да се носят „униформите”. 120-те студенти, които присъстваха бяха поканени за аперитив, а после им сервираха тристепенно меню.

Колежът Trinity, основан от Хенри Осми през 1546, е най-големият и най-богат колеж на Кеймбридж

Кеймбридж неведнъж се е изправял пред призиви на студенти активисти за повече разнообразие.

Между 2010 и 2015 само 1 процент от предложенията към кандидат-студенти са били отправени на чернокожи. Средно на година около една четвърт от колежите не са отправяли такива покани.

Група студенти направиха кампания с име „Деколонизирайте Кеймбридж”.

Миналия октомври тя притисна преподавателите да разгледат предложението за добавяне на повече чернокожи автори и такива от етнически малцинства към учебната програма.

Миналия май аматьорският театрален клуб на университета спря една пиеса след обвинения в „избелзване”, защото ролята на чернокож персонаж беше дадена на бял актьор.

Клубът обяснил действията си с това, че твърде малко чернокожи студенти са се явили на прослушването.

Вечерята съвпада и с обвиненията в лошо отношение към тези, които се самоопределят като жени.

Лейбъристката партия ще промени правилника си, за да гарантира, че тези, които се определят като жени, дори да не са родени като такива, ще имат право да бъдат в избирателната листа. Това се случва след натиска от лобито за правата на трансджендърите.

***
Източник: www.dailymail.co.uk

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.