Заради все по-неграмотни студенти Югозападният университет въвежда часове по писмена култура

Заради все по-неграмотни студенти Югозападният университет въвежда часове по писмена култура
23-03-2018г.
63
Лентата

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград ще въведе допълнителни часове по писмена и говорна култура, съобщи БНТ.

Причината е, че все повече от студентите са неграмотни. Ръководството на учебното заведение посочва, че масово студентите не знаят елементарни правила от българския език.

"Прословутият кратък и пълен определен член, писане на главни и малки букви, запетайки, слято писане и полуразделно. В този смисъл е дисциплината, това е заложено да се изучава", коментира зам.-ректорът проф. Антони Стоилов.

Новата дисциплина ще е с хорариум 30 часа и ще започне да се изучава от началото на следващата учебна година. Тя ще бъде свободно избираема и ще може да бъде изучавана от всички студенти.

Югозападният университет е вторият в страната, който въвежда такава дисциплина, след Великотърновският, който я направи задължителна за студентите.

В България съществуват над 50 университета. През учебната 2016/2017 година 46 от тях ще приемат студенти, като признават напълно или частично резултатите им от матурите.

От университета в Благоевград коментират пред БНТ, че за да се подобрят знанията на учениците, трябва да се санкционират и институциите, и медиите, които често допускат грешки.

***
Източник: www.dnevnik.bg

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.