Злоупотреба с данните ни във Фейсбук

Злоупотреба с данните ни във Фейсбук
25-03-2018г.
26
Лентата

“Скандалът с Фейсбук се разраства”, припомни Цветанка Ризова в предаването “Лице в лице” по БТВ.

“Разследвания показаха как компанията “Кеймбрич Аналитика” е повлияла на изборите в САЩ и редица други страни, включително в Източна Европа. След избухването на скандала Фейсбук понесе загуби от близо 50 млрд долара, а броят на хората, които закриват своите профили в социалната мрежа, расте. Марк Зукърбърг призна недостатъците на Фейсбук в интервю за CNN и обеща да ограничи достъпа на приложението до личните ни данни. ”

На въпроса “Превръща ли се Фейсбук в шпионска мрежа, която прониква в съзнанието ни?” отговори в студиото Димитър Ганчев – член на УС на “Интернет общество”.

“Вие във Фейсбук публикувате ценна информация за вас самия. Не е трудно чрез определени алгоритми, известни от стотици години, да се направи психологически профил, да се види какво ви плаши, как постъпвате при стрес, при еуфория, какво ви кара да страдате. Аз мога да го извадя на базата на един разговор с вас, който провеждам, но във Фейсбук вие сте предоставили достатъчно информация и разговор не е нужен.

Игрите “Как бихте изглеждали като …” имат за цел да добият достъп до вашата информация и да я дадат на този, който после ще я анализира.

{BANNER_ID-3}

За да се включите в една игра вие трябва да се съгласите с искането на приложението да получи достъп до списъка на вашите приятели, снимки, публикации, да вижда вие какво правите.

Месинджъра донякъде е част. В разговорите никой не влиза, но в списъка с контакти влиза, вижда се кой кога ви е писал, ако не сте внимавали списъка с телефоните ви също е достъпен за автора на приложението. Тегли вашата информация и си я записва.

Достъп до снимките ви искат, за да ви покажат как ще изглеждате по определен начин, за ги ползват за следното: в момента се създават алгоритми, които да намират местоположение.

След време алгоритъмът ще разгадава кога е направена снимката, кой е там, кога е направена.
Тези данни стават валутата, която се търгува на финансовите пазари.

Никой нищо не може да направи. Който иска да ползва социалните мрежи, дори да не споделя нищо, пак е следен.”

Вече дори не е нужно социологическо проучване с листи по улиците, има богато място с информация, допълни събеседникът му в студиото.

***

Източник: onovini.com

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.