Турският премиер отправи критики към ЕС след срещата във Варна

Турският премиер отправи критики към ЕС след срещата във Варна
27-03-2018г.
12
Лентата

"Не видяхме добронамерени знаци от Европа за сближаване с Турция, въпреки че й пазим границите".

Това заяви турският премиер Бинали Йълдъръм по повод вчерашната среща във Варна, предаде БГНЕС.

В реч пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Меджлиса по повод провелата се вчера във Варна среща той коментира отношенията на Анкара с Европейския съюз.

"Процесът на актуализиране на Митническия съюз също беше безсмислено прекратен.

Срещата на върха във Варна се състоя именно в такава атмосфера.

Нашият президент изложи всички истини пред лидерите, но не видяхме добронамерен подход от тяхна страна", заяви той.

Турският премиер посочи, че страната му е изпълнила всичките си ангажименти към ЕС и продължава да го прави с идеята за пълноправно членство.

 {BANNER_ID-3}

"Наложителен е въпросът какво е решението на ЕС за Турция. Има ли Европа визия за разширяване, или ще се затвори в себе си и така ще продължи пътя си?

Ние не можем да убедим европейските си приятели, че сигурността на Европа зависи от тази на Турция и че сигурността на Турция минава през безопасността на Сирия и Ирак", заяви Йълдъръм.

Междувременно съдът в Турция реши, че двамата гръцки войници, обвинени в шпионаж и незаконно влизане в страната, ще останат в затвора, въпреки натиска на Европейския съюз за освобождаването им, предава БГНЕС.

Двамата бяха арестувани на 2 март, когато влязоха във военна зона в северната турска провинция Одрин, която граничи с Гърция.

Местният съд в Одрин е постановил след последното изслушване, че двамата войници ще останат зад решетките, съобщи информационна агенция "Доган", без да предостави никакви подробности.

Турските адвокати на двамата мъже бяха поискали освобождаването им.

Решението бе обявено след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше подложен на натиск от ръководителите на ЕС на среща в България в понеделник двамата гръцки граничари да бъдат освободени.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че 28-те страни-членки на блока имат доверие в турската страна "да решат по най-добрия начин това (въпроса за войниците)".

Среща на ЕС в Брюксел миналата седмица осъди Турция за арестуването на войниците в знак на твърда подкрепа за Атина.

Войниците разказаха на прокурорите малко след арестуването им, че погрешно са прекосили границата, след като се изгубили в мъглата.

Според Анадолската агенция обаче те са обвинени в "опит за военен шпионаж" от прокурори, както и във влизането в забранена военна зона.

***
Източник: glasove.com

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.