Фалшивите бежанци

Фалшивите бежанци
28-03-2018г.
42
Гост-автор

Еритрейци са дали фалшиви данни, за да се съберат със „семействата” си. Наказанията са незначителни.

През изминалата година 4208 души са влезли в Швейцария в рамките на програмата за събиране на семействата на бежанци – една трета повече от 2016 и най-много в сравнение с последните десет години.

Над 80% от тях са били деца на признати бежанци. Останалите са били предимно брачни партньори.

Събирането на роднини  цели единството на семейството, на което имат право предимно хора с признат бежански статут. Повече от половината от новоприетите роднини идват от Еритрея.

От известно време обаче се трупат все повече доказателства за това, че много от новопристигналите в действителност изобщо не са роднини на живущите в Швейцария бежанци.

Чуват се слухове, че тук се лъже на поразия, но сред обществеността има много малко доказателства за това.

Най-често законът за защитата на личните данни е този, който не разрешава изнасянето на светло на съответната информация.

Журналисти от местния вестник на Базел обаче успяха да се запознаят чрез прокуратурата в Аргау с наказателно дело и да узнаят мотивите в случай, в който кандидати за убежище умишлено са заблудили властите и по този начин са успели да се съберат с фалшиви роднини.

Пристигнали със самолет

Еритреецът Д. пристига през 2008 година в Швейцария и подава молба за убежище.

Удостоверява,че няма документи, поради което установяването на истинската му самоличност не може да бъде направено.

Въпреки това получава одобрение на молбата си през 2010 година, с което е признат за бежанец и получава разрешително за престой в Швейцария.

Още при първите разпити Д. е казал, че в Еритрея има партньорка и дъщеря, тогава на 2 години. През 2011 години им е разрешено да влязат в Швейцария със самолет.

Преди това жената е успяла да вземе виза от Швейцарското посолство в Етиопия. Както по-късно става известно, тя е дала фалшиво име и фалшива дата на раждане.

Декларирала е, че е с 10 години по-възрастна, отколкото е в действителност.

Партньорката на Д. и уж общата им дъщеря също получават бежански статут в Швейцария. Преди това двойката декларира, че има още едно общо дете в Швейцария – син на име В., който тогава е на 13 години.

През 2013 година уж общият им син влиза на своя глава в Швейцария.

Както по-късно става известно, той също е под фалшиво име по съвет на неговата фалшива майка, която е вече в Швейцария и не е трябвало да бъде признат за бежанец. Но тъй като по негови данни е син на живеещо в Швейцария семейство, му е даден бежански статут, както се посочва в наказателното дело. Четиричленното семейство, живее в община Арбург от социални помощи.

Така нареченият син се оказва брат 

По-късно става ясно, че всичко е лъжа. Дъщерята всъщност е биологично дете на бащата Д., но не и дете на неговата партньорка. А В. не е син на двойката, а брат на така наречения баща и в действителност не се казва така, а С. Фалшивата майка е декларирала, че е 10 години по-възрастна поради малката възрастова разлика със С. и за да не се разбере, че поради тази причина не може да му бъде майка.

Фалшивият син е струвал на данъкоплатците от Арбург маса пари. След пристигането си семейството се е състояло от 4 члена и е имало право на поемане на разходите по наема в размер на 1210 франка на месец. Освен това семейството е получавало по-голяма социална помощ. Според наказателното дело финансовите щети за Арбург възлизат до навършване на пълнолетие на „сина” на 14 000 франка.

 

Условна присъда

След навършване на пълнолетие възрастният вече син е струвал на общината 1800 франка на месец, или общо 21 600 франка. Неотдавна Арбург отново влезе във вестникарските  заглавия с нарастващите разходи за социални помощи, които застрашават издръжката на общината. 5.7 милиона франка на година за издръжка на социално слаби са една трета от общите данъчни вземания на общината.

Прокуратурата в Аргау  осъжда миналия февруари еритрееца Д. за измама. Наказателната мярка е условна присъда от 6 месеца, както и глоба в разбер на 1500 франка, която заедно със съдебните такси и останалите разходи възлиза общо на 6750 франка.

Не е известно обаче, дали братът на Д., който е дошъл като негов син, трябва да плаща глоба и дали има право да остане в Швейцария. От документите, предоставени на местния вестник на Базел, също не става ясно, дали партньорката на Д. би получила право да влезе в Швейцария, ако е било предварително известно, че не е майка на уж общата им дъщеря.

Можем само да предполагаме, че наказанието относно даване на фалшиви данни за събиране на семейства никак няма да впечатли еритрееца Д. Условните присъди нямат никакво действие при хора, идващи от култури, където царят много по-сурови условия на живот. Към това се добавя и фактът, че Д. няма да плати 6750 франка, защото няма възможност за това. Той няма пари и продължава да живее от социални помощи.

*Всички имена са променени. /Базелски вестник/

***
По публикацията работи Нели Петрова
Източник: bazonline.ch

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.