"Удар в гърба на Путин" ли е пожарът в Кемерово

01-04-2018г.
40
Гост-автор

След дни натиск управлявалият 21 години Кемеровска област Аман Тулеев обяви, че подава оставка, а президентът Владимир Путин я прие.

Той каза, че вече не е "морално" да остане губернатор след пожара в търговски център "Зимняя вишня", който отне живота на 64 души, от тях 41 деца, и счита решението си за "единственото правилно".

Според източници на РБК решението е било планирано за след 74-ия му рожден ден на 13 май, който искал да отбележи на губернаторския мост, но се наложило пожарът да промени плановете му.

В руското публично пространство тази тема изглеждаше много по-важна от западните мерки по случая "Скрипал".

Заместник на Тулеев (Алексей Зеленин) подаде оставка още преди дни, започна наказателно дело, бяха задържани заподозрени, включително директорът на компанията, управляваща търговския център, и наемателят на помещението, където се предполага, че е започнал пожарът.

Следствието обвини общо петима души за причиняване на смърт по непредпазливост и нарушаване на изискванията за пожарна безопасност.

Бързо се появи и работна версия за инцидента - проблем с пожарната сигнализация и непонятно изключена система за противопожарна безопасност.

Самият пожар пък вероятно е започнал от проблеми в електроснабдяването (потенциално свързани и с икономии в строителството), а огнището е било между 3-ия и 4-ия етаж, близо до център за скачане на батут.

Овладяването на пламъците вероятно е било невъзможно както заради технически проблеми, така и заради човешки грешки.

Руското общество, експерти и властите в Кемерово - и Москва - обаче не реагираха еднозначно след пожара.

Кремъл и управляващи в Кузбас (както неофициално е известна Кемеровска област) дни наред предупреждаваха за "провокации" - включително режисирани отвън.

Задържаният директор на компанията, управляваща мола, Надежда Суденок.

Системни проблеми

Експерти, цитирани от РБК, смятат, че пожарът е следствие от системни проблеми в пожарната безопасност в Русия, за които са виновни проблеми както с регулаторите, така и с бизнеса. Сред тях са качеството на проверките, елементарни икономии, които извършва бизнесът в строителството, довели до няколко по-големи пожара с жертви в последните години.

Проблеми има включително в начина, по който множесвото собственици и наемодатели си поделят отговорността за пожарната безопасност.

Има и други фактори - например това, че за бизнеса понякога е по-евтино да плати глоба, отколкото да предприеме необходимите мерки за пожарна безопасност, а обекти не могат да се затварят като санкция, докато не се е стигнало до пожар с пострадали хора.

Едновременно с това корупцията (не в работата на инспекторите, а в издаването на фалшиви сертификати за безопасност) също създава проблеми според представители на бизнеса.

Освен това през 2015 г. Путин спря проверките на дребния бизнес с аргумента, че това ще намали натиска върху бизнеса.

След пожара в Кемерово обаче се оказва, че много "малки фирми" по закон може да са собственици на обекти с висок риск от пожар.

В 2016 г. например има опит за инспекция в "Зимняя вишня", но той бива осуетен, след като собственикът се оказва формално от "дребния бизнес".

Документация за проверката се изготвя, но всъщност тя не се състои, признава заместник-представителят на Министерството на извънредните ситуации за Кемеровска област Павел Кононов, цитиран от РБК.

Макар броят на пожарите в страната да намалява в последните години (в индустрията и търговията е спаднал почти наполовина), в международен план Русия остава много по-силно засегната от подобни инциденти от други големи страни - средно 6.4 души загиват при пожари на всеки 100 хил. към 2015 г., при 1 човек на 100 хил. за САЩ и 0.5 души във Великобритания (за България според същия доклад - 1.5 души).

Министерството на извънредните ситуации вече предложи да се повиши степента на пожароопасност в търговските центрове до "извънредна".

Сега тя е "значителна" (според класификация от януари миналата година), а "извънредна" е степен, която в момента не съществува.

Това би довело до по-чести проверки на такива обекти - веднъж годишно, а не веднъж на 4 години, както е сега - а инспекциите трябва да могат да се правят извън план, без предварително уведомление (каквито предлага и прокуратурата), казват властите.

"Провокация отвън" или "терор отвътре"

С трагедията се повдига и въпроса за противоречията между антитерористичните и противопожарните изисквания, отбелязва РБК.

Властите проверяват дали между двата вида изисквания има конфликт, особено в частта за аварийните изходи.

На страницата си във "Фейсбук" архитектурният критик Григорий Ревзин пише, че противопожарният протокол налага "максимална скорост на евакуацията и максимален брой изходи", но антитерористичният - обратното, а и проверки на всички влизащи.

В интервю за "Новая газета" експертът по индустриална сигурност Дмитрий Борощук обяснява, че аварийните изходи се затварят като "профилактика срещу тероризма".

По-емоционално, но на практика в сходен дух, беше посланието на актьора Дмитрий Назаров, в стихотворна форма, два дни след пожара: "За какво ни е да се борим с терора, когато ние самите сме терор... и между шествия и паради сами изгаряме народа си."

По това време вече имаше стихийни шествия в големите руски градове.

В самия град Кемерово протестиращи 11 часа искаха оставката на считания дълго за "несменяем" Тулеев и наскоро назначения вицегубернатор Сергей Цивилев (партньор на руския предприемач Генадий Тимченко и ключова фигура в местната въглищна индустрия).

В Москва и Петербург хиляди се събраха в центъра, за да почетат паметта на жертвите.

В столицата се стигна до два митинга - "официален" и "неофициален", на около 30 мин. пеша един от друг.

Митинг в памет на жертвите на Пушкинския площад в Москва.

Отговорът

"Безразлично ми е кой е затворил вратите, върнете ми децата," беше сред емоционалните призиви в Кемерово, а жителите на град с около 500 хил. души население искаха справедливост.

Въпреки това Сергей Цивилев - когото Путин днес назначи за временен губернатор на Кемерово след решението на Тулеев - обвини роднините на загиналите, че правят "пиар с кръвта".

Самият Тулеев не се появи на площада при протестиращите, но в разговор с Путин в Кемерово ги нарича "скандалджии" и обявява, че на площада няма родственици на близките, а опозиционни сили, които опитват да "дискредитират властта".

Вчера участник в митинга в Кемерово беше задържан за съпротива и обида към полицейски служители.

Подобни обвинения се отправиха след "неофициалния" митинг в Москва, отчасти заради присъствието на опозиционера Алексей Навални. Той обаче каза, че протестът не е бил срещу властта и Путин и добави, че отишъл в лично качество, в знак на съпричастност със скръбта на близки и роднини.

Във видеообръщение на 28 март Тулеев обвини "определени сили", че целенасочено опитват да наплашат хората.

Първият заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко каза, че за съжаление е "факт, с който се налага да се живее", че "дори такива трагедии могат да се използват за провокация", а председателят на Думата Вячеслав Володин каза, че завишените данни за броя на жертвите са "вмешателство във вътрешните дела" на Русия и "опит за осъществяване на технологии за цветни революции".

Отношение по темата взе и президентът Путин.

"Виждаме, че, за съжаление, идват информации чрез социалните мрежи, включително от чужбина, за да създадат паника и недоверие, да настроят хората едни срещу други."

Прессекретарят му Дмитрий Песков по-рано каза, че повечето фалшиви съобщения за броя на загиналите са дошли от Турция и Украйна.

По телевизия "Россия 1" сенаторът Елена Мизулина дори определи случващото се като "удар в гърба на Путин", който и без това трябва да се справя с предизвикателства на международния фронт, докато прави реформи, и сега му е нужна поддръжката на руснаците.

Така за официална Москва обществената реакция се превърна в провокация, но анализатори предупреждават, че въпросът не е политически - не и в този смисъл на думата - а вероятно разкрива изпитания, които дълги години стоят пред Русия и ще продължават да стоят, ако не се вземат мерки.

***
Източник: www.dnevnik.bg

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.