Бивш агент на МИ-5: Всяко обвинение към Русия е спекулация

Бивш агент на МИ-5: Всяко обвинение към Русия е спекулация
05-04-2018г.
32
Лентата

Lentata публикува интервю с бившата служителка на британската контраразузнавателна служба MI-5 Ани Машън, в което тя говори за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

Цялото интервю гледайте във видеото по-долу.

***

- Каква е причината британското правителство да обвинява толкова яростно Русия за отравянето на Сергей Скрипал? Възможно ли е да се цели отвличане на вниманието от Брекзит?

- Не мога да обясня реакцията на британското правителство. Фактът, че само за седмица то обвини Русия, а британските мейнстрийм медии дори я обвиниха два часа след случая и то без да имат никакви доказателства, докато в същото време на правителството му трябваха цели две седмици, за да свика Организацията за забрана на химическите оръжия, което е негово задължение според Конвенцията за химическите оръжия, е много сериозно пренебрегване на отговорностите и задълженията.

Така цялото разследване беше забавено.

Полицията във Великобритания каза, че ще й трябват седмици и дори месеци, за да разбере какво точно е станало.

Считам, че решението на британското правителство само за една седмица да изгони 23-ма дипломати е доста крайно. В момента дипломатичният климат е доста опасен и деликатен.

Реакцията на британското правителство прилича отчасти на т.нар. „Русиягейт“ в Америка, т.е. обвинението, че Русия се е намесила в американските избори за президент.

И това е  част от това общо течение Русия да се обвинява за всичко.

Ироничното е, че в последните няколко дни се появи още една грандиозна история в британските медии.

Става дума за случая с британската компания Кеймбридж Аналитика, която всъщност наистина се е намесила и е манипулирала гласуването в Америка по време на изборите за президент.

Американците викнаха: „Русия го направи!“, а се оказа, че една британска компания го е направила.

Сега пък британците подеха обвинението, че Русия е виновна. Но ние не знаем нищо, няма никакви доказателства, че Русия е свързана с отравянето на Скрипал, които да са представени публично.

- Не Ви ли се струва, че случаят "Скрипал" стана в доста удобен момент - точно преди президентските избори в Русия и в очакване на Световното първенство по футбол? Това не Ви ли изглежда като нагласена операция? Ако е така, тогава кой стои зад всичко и кой има полза да клевети и демонизира Русия?

- Мисля, че времето на изборите за президент е много интересно. И, разбира се, сега сме в очакване и на Световното по футбол.

Не мисля, че би било от полза на Русия да осъществява такава операция точно преди тези големи събития.

Всичко е в сферата на спекулациите, защото трябва да изчакаме доказателствата да се появят.

Още в началото казах, че полицията е длъжна да се захване с работата като намери очевидци на атаката и като прегледа видео записите от камерите за наблюдение, и да анализира тази информация.

След това трябва да разбере какво точно вещество е използвано за отравянето.

И на трето място, но не по важност, е да разбере какъв е бил мотивът за отравянето.

Повтарям се, но ще кажа отново, че този човек е бил предател на Русия.

Той е бил агент от секретната разузнавателна служба на Великобритания MI-6, който е предавал родината си в продължение на десет години, и се говори, че е разкривал имена на други агенти, а това е черешката на тортата в разузнаването.

Той е бил заловен от Русия, даден на съд и осъден от Русия, изпратен в затвора и накрая помилван от Русия.

Тогава е разменен в шпионска размяна през 2010-та.

Така че до този момент той вече е бил дал всичката информация, която е имал.

Той е бил „изчистен“ напълно преди да му позволят да си тръгне свободно от Русия.

След това е бил проучен и „изчистен“ отново от британската разузнавателна служба, в която е бил агент след пристигането си в Обединеното кралство.

Тогава са го пенсионирали, дали са му къща и той си е живял напълно свободно.

Затова аз не виждам мотивът да е свързан с този етап от живота му.

Според мен мотивацията стои в нещата, които е правил през последните осем години, в това с кого е работил, какви са били контактите му и с какво се е занимавал.

Мисля, че това трябва да бъде разследвано от полицията и разузнаването.

- Според Вас защо на Русия не й е позволено да участва в това разследване?

- Интересно е, че външният министър Сергей Лавров предложи да участва в разследването.

Интересно е, че само за дни казаха, че отровата е веществото „Новичок“ и ако Русия е разработила това вещество, би трябвало най-добре да може да определи откъде е дошло то.

За мен е невероятно, че британците не позволиха на Русия да опита да разбере откъде е дошло това вещество.

И нека не забравяме, че то все още се продава някъде.

Неговият създател е публикувал книга през 2008-ма, в която се съдържа формулата и методът да се направи това вещество. Следователно всеки би могъл да го направи.

Да се сочи Русия с пръст на този етап е много, много опасно.

- Възможно ли е цялото отравяне да е било просто едно шоу?

- Това е много интересен въпрос.

Казвали са ни много пъти, че това вещество е толкова смъртоносно, че може да убие човека за минути, а двете жертви на тази атака все още са живи, макар и в критично състояние.

Полицаят, който също е пострадал в атаката е изписан от болницата! Така че, ако това е най-смъртоносното вещество, тогава как тези трима души оцеляха?

И не Русия, а Съветският съюз го е разработил пред 70-те и 80-те. И тези запаси всъщност вече се унищожават.

Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун беше убит миналата година в Малайзия с невро-паралитичния агент VX. Това вещество е било разработено от британски лаборатории в Портън Даун през 50-те години.

Следователно, ако използваме тази същата логика, трябва да кажем, че щом този човек е умрял заради VX, значи Великобритания го е убила. Това е лудост! И точно тази логика се прилага в случая със Скрипал.

- Вие сте работили като контраразузнавателен агент. Москва в списъка с враговете на Лондон ли е? Ако да, защо? От какво толкова се страхува Лондон?

- Аз работих това през 90-те, т.е. точно във времето след падането на Берлинската стена. Тогава изглеждаше сякаш всичко ще се нареди.

Например, спомням си, че директорът на МИ-5 отиде да говори с директорите на съответната служба в Русия.

Навсякъде се прокламираше мир. Затова сега е толкова неприятно, че се появява нова студена война.

Аз мисля, че има по-големи заплахи пред всички държави и това са: заплахата от ислямските терористи и хаосът, който се опитваме да поправим в Близкия Изток, който беше създаден от една неправомерна война в Ирак.

Русия и Западът трябва да работят заедно срещу тези проблеми, вместо да си търсят оправдания, за да се нападат едни други.

{BANNER_ID-4}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.