Актуално
Писах на Тереза Мей в отговор на съмнителните удари, проведени миналата нощ в Сирия. Трябваше да се консултира с парламента и да проведе гласуване. Министър-председателят на Великобритания носи отговорност към парламента, а не към прищевките на американския президент. Стотици хиляди сирийци вече бяха убити, а милиони изгонени от родината си. Правителството трябва да предприеме дипломатичен ход, за да договори прекратяване на огъня.
Писмото на Джеръми Корбин към Тереза Мей

Лентата | 15/04/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Британският депутат от Лейбъристката партия и лидер на опозицията Джеръми Корбин написа във Фейсбук:

"Писах на Тереза Мей в отговор на съмнителните удари, проведени миналата нощ в Сирия.

Трябваше да се консултира с парламента и да проведе гласуване. Министър-председателят на Великобритания носи отговорност към парламента, а не към прищевките на американския президент.

Стотици хиляди сирийци вече бяха убити, а милиони изгонени от родината си. Правителството трябва да предприеме дипломатичен ход, за да договори прекратяване на огъня."

***

Вижте пълния текст на писмото на Корбин към Тереза Мей:

Уважаема госпожо Министър-председател,

Искам да Ви благодаря, че миналата вечер говорихте с мен относно въздушните атаки в Сирия и за информацията, която споделихте относно сигурността.

Много се радвам, че целият британски военен състав се завърна невредим у дома и се надявам, че няма цивилни жертви в Сирия.

Както казах, вярвам, че трябваше да има допитване и гласуване в парламента. Министър-председателят на Великобритания има отговорност към парламента, а не към прищевките на американския президент.

Считам, че действието беше съмнително от гледна точка на закона, а тази сутрин генералният секретар на ООН каза същото, повтаряйки, че всички държави трябва да се придържат към устава на ООН. Вие ме уверихте, че министърът на правосъдието е дал ясен правен съвет, с който одобрява действията. Ще съм Ви благодарен, ако публикувате този съвет в пълния вариант днес.

Като се има предвид, че нито ООН, нито Организацията за забрана на химическите оръжия е провела разследване, то става ясно, че дипломатичните и невоенни средства не са напълно изчерпани.

От жизненоважно значение е да се позволи на инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия, които ще пристигнат в Дума, да си свършат работата, да публикуват доклада си и да го обявят пред Съвета за сигурност на ООН.

Следователно ще привествам уверението Ви, че няма да последват други удари, докато инспекторите са в района. Те трябва да завършат работата си без никакви пречки.

Действайки чрез Обединените нации, вярвам, че сега Великобритания трябва да предприеме дипломатичен ход и да договори прекъсване на този ужасен конфликт, в който стотици хиляди сирийци загубиха живота си, а милиони бяха прокудени. Бежанската криза поставя отговорност пред всички държави и се надявам, че правителството ще се посвети на приемането на още бежанци. Хиляди деца без придружител остават в Европа и Великобритания трябва да направи повече чрез поправката Дъбс*. (виж тук)

Това означава да се договори с всички държави, които са част от конфликта – включително Иран, Израел, Русия, Саудитска Арабия, Турция и САЩ, за да се увери, че ще има незабавно прекратяване на огъня.

Това гротескно зрелище представлява една мащабна геополитическа прокси война, която се води със сирийския народ, който е използван като пионка от всички страни.

Ще приема с радост Вашето уверение, че Великобритания ще започне обновени дипломатични усилия да прекрати конфликта. Единственият ни приоритет трябва да бъде сигурността и безопасността на сирийския народ. Това ще стане най-добре със спиране на конфликта, така че да има възможност да се изпрати помощ.

* Поправката Дъбс е схема на британското правителство, която позволява на децата бежанци, които нямат придружител, да живеят в безопасност във Великобритания, дори да нямат роднински връзки там.

Поправката носи името на човека, който я е въвел - Лорд Алф Дъбс. Други статии от този авторКоментари