Актуално
Докато Башар Асад ръководи Сирия, в страната няма да има мир. Това заяви пред Нова бившият външен министър Соломон Паси.
В Сирия няма да има мир, докато Асад е начело, убеден Соломон Паси

Лентата | 15/04/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Докато Башар Асад ръководи Сирия, в страната няма да има мир. Това заяви пред Нова бившият външен министър Соломон Паси.

Паси коментира, че отстраняването на Башар Асад от власт може да бъде само положителна стъпка за постигането на траен мир в арабската страна. Той припомни и че вече е заявил подобна теза още през 2013 година.

По думите на бившия външен министър ударите на САЩ, Франция и Великобритания в Сирия представляват хуманитарна операция за спасяване на сирийските граждани от бъдещо използване на химическо оръжие. Според Паси операцията даже е закъсняла.

"Операцията беше напълно правилна, тя беше хуманитарна. Но е много закъсняла и беше ограничена", обясни той и допълни, че операцията не може и няма да има дългосрочен ефект. "Разбира се, на нея може да се гледа като начало на една по-мащабна операция, която да доведе до отстраняването на Башар Асад", добави Паси.

"Ние имаме користен интерес от мирното решаване на този конфликт", категоричен е Соломон Паси в контекста на това, че ударите в Сирия могат да предизвикат нова бежанска вълна, която да засегне сериозно и България.

"7 г. се упражнява насилие срещу невинни хора в Сирия и това не покъртва сърцата. Можем ли с добро да решим този проблем - опитаха, не стана. Не стана с добро със Саддам Хюсен, Осама Бин Ладен", отсече още Паси.

По думите му българската позиция за конфликта трябва да бъде като тази на Европа и НАТО.

Той обаче уточни, че позицията на европейските държави относно кризата в Сирия като цяло е "беззъба" - държавите залагали на молитви, а не на конкретни действия. Това се виждало и в позицията на канцлера на Германия Ангела Меркел по въпроса. "Меркел подкрепи ударите с половин уста", тълкува още Паси.

 ***
Източник: news.bg 

 Други статии от този авторКоментари