Актуално
В дъното на срамната акция, с която се отрича ролята на българския народ за спасяване на българските евреи, стоят Красимир Кънев от БХК, Леа Коен и др.
Скандал: Софийски университет дава трибуна за антибългарски изяви

Лентата | 16/04/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Леа Коен, Красимир Кънев от БХК и др. правят скандална акция за поругаване и опетняване на историческите заслуги на българската държава и нация за спасяването на българските евреи, за оскверняване и тежко потъпкване на националните ни чувства като достойни православни българи, евреи и арменци.

Това се казва в протестно писмо до медиите, подписано от седем души общественици, сред които има и изявени имена от арменската и еврейската общности в България.

Копие на писмото им е изпратено до премиера Бойко Борисов и до ректора на СУ “Климент Охридски“, който е дал трибуна на въпросната антибългарска изява.

Става дума за международна конференция „Скритото лице на спасението на българските евреи“ , в която като лектори са поканени Красимир Кънев и Леа Коен. Акцията е замислена за 16 април, в деня на комунистическия  кървав атентат - взривяването на църквата „Света Неделя“, от който се навършват 93 години.

Дата, която е определена неслучайно и съвсем не в почит към паметта на жертвите на тероризма, казват авторите на писмото.

Според обявеното спорно събитие "целта на конференцията е да се представят нови гледни точки и неизвестни до този момент материали по повод 75-годишнината от оцеляването на българските евреи".

Още с анотацията организаторите отричат спасяването на евреите и фактически твърдят че спасяване няма, а имало, според любимият им ревизионизъм, някакво еврейско "оцеляване"!

Недоумение будят и някои от темите, по които ще се изявяват определени лектори. 

Д-р Ангел Чорапчиев от Университета в Хайфа, например, ще чете лекция „Лагерите за принудителен труд в контекста на Холокоста в България". 

Дори със самото й заглавие открито се клевети и омерзява чудовищно българския народ и държава, спасили всички български евреи като директно се твърди и пропагандира за "Холокост в България"!

"Поради горното честни евреи, българи и арменци внесохме до Министър-председателя на България и до Ректора на СУ от свое име и от името на нашите поддръжници готови да защитят на дело националното достойнство", се казва в текста на писмото до медиите.

Публикуваме пълния текст на "Протеста на 7-те", без редакторска намеса:

Долупосочените граждани и представители на граждански структури във връзка с насрочената за 16-и т.м. от 9:00 ч. в аудитория № 224 на СУ проява официално заявяваме - подкрепяйки балансираната политика на правителството на България и позицията, изразена при посещението на премиера в Скопие на 12.03.2018, най-категорично протестираме срещу даването обществен терен на каквито и да било будещи съмнения за антибългарски, а по последствията им и антиеврейски и противодържавни, морално-подривни акции в духа на чудовищната юго-македонистка пропаганда изяви за:

- поругаване и опетняване на исторически заслуги на българската държава и нация и признателността на българските евреи към тях, оскверняване и тежко потъпкване на националните ни чувства като достойни православни българи, евреи, арменци и потомци на такива,

- отравяне и подриване на хилядолетно граденото най-ценно приятелство и взаимопомощ на българи и евреи,

- провокиращи и подхранващи създаване на благоприятна среда за пораждане на масов антисемитизъм в България,

- замъгляващи и облекчаващи вината на истинския отговорен за нещастията и трагедиите на човечеството през Втората световна война – режима на Национал Социалистическата Немска Работническа Партия,

- чрез лукави ревизионистични интерпретации за набеждаване и клеветническо вменяване на вина на достойния български народ и държава и индиректно пропагандиране на абсурда, че те, спасилите всички български евреи, са осъществили „Холокост” и са материално отговорни за такъв, а не хитлеристите и техните деривати, управлявали Гърция, Сърбия, Унгария след салашисткия преврат, Франция, Румъния, Полша, Украйна и пр., отговорни за ликвидирането на колосални човешки маси евреи техни поданици, за разлика от евреите български поданици, които през войната не само са спасени в държавата ни, но според някои данни бележат демографски прираст!

Чудовищни са опитите за вменяване колективна вина с използването на неизбежните несгоди на еврейското българско население през жестоката война, на немалко подобни на които са подложени и българи, арменци и пр., при мерзкото неглижиране, като някакво, неясно как случило се без волята на практически всесилната в това военно време в международно признатите граници на България държавна власт т. нар. „оцеляване” и потъпкване от въпросните активисти на резултата от българската политика - безспорно доказания, неподлежащ на спекулативни интерпретации, напълно еднозначен и обективен краен факт и исторически акт на спасяването на всички български евреи през Втората световна война и осигуряването свръх това още на към 15 000 спасителни визи за еврейски деца и небългарски евреи от българската държава тогава.

Уважаеми госпожи и господа, в настоящия изключително тежък за мирното развитие на света и отговорен за националното единодействие момент ние официално протестираме и вдигаме като предупреждение своя глас срещу допускането на всякаква антибългарска провокация, а особено срещу възможни подривни акции, предизвикващи разделение, враждебни настроения, национална обида, омраза и накърняване изконните чувства на народа и достойното име на държавата ни.

С отговорност към паметта на сънародниците ни, спасили всички български евреи преди 75 години, заявяваме, че също както тях няма да се поколебаем, мобилизирайки своите поддръжници и национално отговорни сили, всеотдайно да защитим нацията си със всички законни средства и решително ще браним от враждебни посегателства и опетняване нейната чест, традиционни ценности и сила за благото на нашите деца и потомство.

Призоваваме всички отговорни фактори за твърдост в същото.“

арх. Елко Хазан, председател на Българо-еврейския клуб за приятелство
Яков Джераси, председател на фондация Израел-България
инж. Самуил Ардити, председател на Юдейския патриотичен институт, член на ЦК на партия Ликуд,
Маргарит Мицев, адвокат
арх. Миломир Богданов, изп. секр. на Боянския клуб за подкрепа на българската държавност и нация
Александър Урумов, писател
инж. Харутюн Бохосян, квантов медик

***
Автор: Светлана Николова
Източник: www.desant.net Други статии от този авторКоментари