Прокуратурата разкри каква е схемата за изнудване в "Младост"

Прокуратурата разкри каква е схемата за изнудване в
18-04-2018г.
63
Гост-автор

"В кабинета на Десислава Иванчева намерихме стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и които се ползват за изнудване".

Това съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев по случая със задържането на кметицата на район "Младост" при показна акция във вторник.

Гешев даде подробности по разследването и как е хваната Иванчева със 70 хиляди евро, подкуп от изнудвано лице - строителен предприемач.

Той заяви, че всички по веригата, взели участие в престъпната схема на кметицата са "светнали като коледна елха".

Ръководителят на Специализираната прокуратура заяви, че Иванчева е възпрепятствала дейността дори на инвеститори клас "А".

Освен огромната сума, открита в автомобила на Иванчева, в арестувания посредник са намерени и 14 хиляди евро.

"Цената за решаване на смешния проблем на изнудваното лице е 20 евро на квадратен метър. Това са 250 хил. евро. Казано му е, че щом има инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. м съвместната дейност трябва да продължи за цена около 1,1 млн. евро. В резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро.", обясни Гешев .

„Не стъпвам само на показанията на свидетеля, а на много свидетели. И на неща, документирани със СРС-та“, посочи той.

„Човекът осигурява сумата, защото иска да съдейства на държавата, иска нещо да се подобри. Храни стотици работници, на които не може да плаща, защото държавата му пречи“, заяви Иван Гешев.

„Определени нейни представители му пречат съзнателно, за да се чувстват добре те финансово“, коментира прокурорът. „Това, че човекът съдейства, е повод за гордост, означава, че не всичко е загубено“, заяви Иван Гешев.

{BANNER_ID-3}

"Чакаме от 20 дни сумата от изнудването да се получи. Голяма част от нас не са се прибирали в домовете си. Организацията включва над 100 човека. Всичко, което видяхте вчера - беше определена среща между кметицата, зам.-кмета, посредник, който е бивш кмет и лицето, което е изнудвано“, посочи той.

Кметът определи къде ще бъде срещата, в центъра на София“, уточни Иван Гешев.

„Изнудваното лице предаде сумата на посредника в едно кафе в близост. Той се свърза с кметицата и зам.-кметицата, отиде при тях, седнаха, пиха кафе 2 часа, взеха си парите. Той си взе 14 хил. евро от тези 70 хил., което е неговата част, въпреки, че беше заявил, че няма да вземе пари от кметицата“, коментира прокурорът.

„Не ние сме преценили откъде ще мине кметицата, това си е неин избор. В момента, когато успяхме да я настигнем, наблизо вече чакаха следователи, химик, физик, фотограф“, поясни прокурорът. „След като беше спряна, посредникът беше задържан в градинката на Кристал“, посочи Иван Гешев и допълни, че в него са намерени 14 хил. евро, които са описани по номера.

Кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева бе арестувана на ключовото столично кръстовище пред Спортната палата на 17 април, където бе държана, окована с белезници повече от пет часа.

Тя бе задържана при спецакция на новосъздадената антикорупционна комисия, и спецпрокуратурата с подкуп.

В момента, в който спецполицаите започнаха да броят парите, извадени от колата, кметицата се провикна: "Тук има пари, аз нямам адвокат".

Иванчева стоя права през цялото време, заобиколена от полицаи, а районът около Министерството на спорта бе отцепен.

В хода на акцията разследващи влязоха и в Община Младост, която бе затворена до края на работния ден.

Арестувана бе и заместничката на Иванчева - Биляна Петрова. 

***
Източник: nova.bg

{BANNER_ID-4}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.