Иван Вазов: Слава тям, вечна слава!

Иван Вазов: Слава тям, вечна слава!
20-04-2018г.
920
Лентата

Днес, на 20 април, се навършват 142 години от избухването на Априлското въстание.

Въстанието избухва преждевременно на 20 април по стар стил (1 май по нов стил) в Копривщица и е организирано от Гюргевския революционен комитет.

Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение.

Представяме ви цитати от български герои, борили се за свободата на Отечеството!

"И ето, мисълта ме повръща в моя роден град Сопот, в навечерието на въстанието. Каква трескавост владее и каква събуденост в погледите! Готви се нещо. Младежите правят тайни събрания. Апостоли идат и заминават. Оставят следи в сърцата и умовете. Ето и мургавото лице, и черни блестящи очи на огнения Каблешков."  - Иван Вазов (Из "Спомените ми от Априлското въстание")

"Какво правят тия хлапаци от първо отделение при огнището вкъщи? Нещо правят там? Стопяват олово и леят куршуми. А тия млади жени-домакини с престилките – какво месят в нощвите с такава тревога и възбуждение? Месят пексемет за утрешните въстаници, когато стане нужда да потърсят прибежище в планината. Всичко това се върши скришом и всичко това е известно."  - Иван Вазов (Из "Спомените ми от Априлското въстание")

"Имахме голяма череша в лозята. Един ден тя се отсича, хубавата дебелоствола череша. Кой я отсича? Отсича я някой по заповед на баща ми. Сутринта нейният ствол е в задния двор на чорбаджи Мича Кючука Шишеджиев, старият и пламенен родолюбец. Няколко дърводелци одялват ствола и го пробиват с голям свредел. Това е черешовият топ. С него ще гърмим против турските войски, които имат крупови топове!"  - Иван Вазов (Из "Спомените ми от Априлското въстание")

"От ръка на ръка се носи някаква хартия, начертана с някакви черковни букви, комбинирани с цифри. Какво дава тая тайнствена комбинация на буквите и числата й? Фразата: "Туркiа ке падне, 1876 година!"  - Иван Вазов (Из "Спомените ми от Априлското въстание")

{BANNER_ID-4}

"По дюкяните се изпродаде оловото и барута, разкупиха се всички волски кожи за цървули. В ковачницата свети цяла нощ и удря чукът: изковават се ножове и ятагани за въстанието. В една стая на девическото училище хубава чернокоса мома бродира нещо на зелен копринен плат. Бродира със сърма лъв, бродира думите: „Свобода или смърт“! Извън града при манастира цял ден гърмят пушки. Въз какво стрелят? Младежи стрелят на нишан, обучават се, за да могат да улучват турците, кога настане борбата. С евзалии пушки ще правят въстание!" - Иван Вазов (Из "Спомените ми от Априлското въстание")

" И с няколко дена тайно и полека, народът порасте на няколко века!" - Иван Вазов (Из "Спомените ми от Априлското въстание")

"Слава тям, вечна слава!"  - Иван Вазов (Из "Спомените ми от Априлското въстание")

"Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравей. А Русия – нека заповяда!"
Георги Бенковски

"Не в куршума на кремъклийката се надявах, а в гърмежа ѝ, който трябваше да  стигне до ушите на Европа."
Тодор Каблешков 

"Днешната наша свобода има безброй мъченици – херои, българи, наши братя, които умиха лицето на България и направиха да пригърми името българин по четирите края на света; стъпиха презрително на всичко свое частно, гордо и неустрашимо издигнаха глава против силния тиранин. Всичко това те направиха, не че бяха ходили в Париж да си изострят ума, но че бяха честни, имаха воля железна, характер несъкрушим и обичаха горещо своето отечество."
Захарий Стоянов 

"Струва ми се че след въстанието, ако останем живи разбира се, ние просто ще бъдем едни други човеци. Знам ли в какво ще ни превърне свободата? Навярно и помен няма да остане от това, което сме днес – И вие; и аз; и симидчията; и тази жена..."
Панайот Волов

"…Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!… Ако вие, братия, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище…"
Тодор Каблешков (Из „Кървавото писмо“)

"На втория ден на свободата знамето бе довършено. Тогава, по желание на гражданите, трябваше да го взема на ръце, да препаша сабя и револвер и да седна на избран кон, за да премина през целия град и да оповестя на събралия се по улиците народ, че петвековното турско иго е отхвърлено завинаги. Това беше най-тържественият ден на нашата кратковременна свобода. Беловласи старци, редом с невръстни деца, вървяха навсякъде след мен, пееха любими народни песни. Жени, девойки и старици хвърляха върху нас толкова много ухаещи и разноцветни букети, че целият път беше постлан с тях като великолепен килим. Виковете „Ура!“ и „Да живее!“ нямаха край. Тази тържествена процесия продължи до вечерта."  - Райна Попгеоргиева

"Аз съм скромна учителка, уших знамето, защото воеводата ми заповяда, носих го, защото народът искаше!"  - Райна Попгеоргиева

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.