"Моята предизборна кампания отдавна е осветлена. И всички документи са на сайта на Сметната палата.

Ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече г-н Цветанов", заяви пред журналисти в Монтана президентът Румен Радев по повод призива на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да осветли предизборната си кампания.

По-рано днес той припомни в телевизионно интервю репортажи за Радев, направени в началото на президентската компания, според които тя била финансирана от социално слаби. (тук)

 

"Това е мрежа за тъмно финансиране на кампанията, която действително трябва да бъде осветлена и да видим на каква база БСП за взели решението да номинират Радев за президент.

Не остават съмнения, че той е зависим от други държави", категоричен бе Цветанов.

Държавният глава коментира и вчерашната остра атака на зам.-председателя на ГЕРБ - че по време на КСНС е предложил становище, несъвместимо с членството ни в ЕС и НАТО.

"Неслучайно настоявам за по-добро образование.

Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете.

Но най-лесният начин да окарикатурим европейската идея това е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да са много наясно какво означават", каза Радев, цитиран от "Фокус".

Той заяви още, че не търси конфликти, а винаги сътрудничество в името на България.

"Вижте, винаги предлагам някакъв проект, който да съдържа основната теза, и призовавам за следното - аз търся винаги консенсус, ако някой има някакви притеснения, да ги сподели. Ще ги приемем.

Ако някой има някакви други предложения, да ги сподели. Ще ги приемем.

Не мисля, че има нещо невярно в тази проектодекларация.

Нито за Сирия, нито за цялостната обстановка около нас", подчерта президентът.

{BANNER_ID-3}

По думите му най-сетне трябва да започне реално да се работи за въоръжените ни сили.

"Виждате каква е обстановката, виждате как средата за сигурност се усложнява непрекъснато.

По Конституция Въоръжените сили са основният гарант за суверенитета и териториалната цялост на страната.

Призовах и за делово и лоялно отношение към нашите съюзници.

Какво имам предвид?

Не е достатъчно само да рецитираш това е нашият евроатлантически път, но да бъдеш лоялен към тези съюзници.

Не може да предлагаш план, национален план за повишаване на разходите за достигане до 2 % от брутния вътрешен продукт - министър Каракачанов го внесе в началото на тази година, и в същото време правителството на г-н Цветанов да приема само предния ден средносрочна бюджетна прогноза, която рязко се отличава от този план, и там за 2019-а има 130 млн. лв. по-малко, за 2020-а - 280, 2021-ва - 250.

Ако тук се заблуждаваме, нека не заблуждаваме нашите съюзници", категоричен бе Румен Радев, след като зам.-председателят на ГЕРБ го обвини и че саботира модернизирането на армията.

***
Източник: dnes.dir.bg

{BANNER_ID-4}