Огромен интерес към първата от 35 години кинопрожекция в Саудитска Арабия

Огромен интерес към първата от 35 години кинопрожекция в Саудитска Арабия
21-04-2018г.
54
Лентата

За първи път от 35 години саудитци присъстваха на кинопрожекция, предназначена за широката публика.

Интересът към американския екшън "Черната пантера", показан в киносалон в столицата Рияд, беше толкова голям, че билетите от 75 риала (20 долара), пуснати в продажба онлайн, се изчерпаха за минути.

Въодушевените зрители си правеха селфи във фоайето на киното и чакаха на опашка за пуканки и газирани напитки.

По-рано през седмицата в киното, отворено в бизнес квартала "Крал Абдула" в Рияд, се състоя пробна прожекция.

В близките месеци в кралството, където кината бяха затворени през 80-те години на миналия век под натиска на ултраконсервативни духовници, ще бъдат открити още киносалони.

 
 
Снимка: Reuters

Салонът с 250 места в Рияд се управлява от американската компания Ей Ем Си ентертейнмънт (AMC Entertainment) - първата фирма, получила лиценз за тази дейност в Саудитска Арабия.

Отмяната на забраната за кината миналата година е част от редица обществени реформи, подети от саудитския принц престолонаследник Мохамед бил Салман.

Преди основния филм вчера зрителите изгледаха кратко видео за заснемането му, клип с интервю на принц Мохамед за американска телевизия и реклама на Кока-Кола, в която жени шофират.

Генералният директор на Ей Ем Си Адам Арън каза, че екшънът "Черната пантера" не е избран случайно - в него се разказва за млад принц, който преобразява една велика страна.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.