Премиерът: В борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви

Премиерът: В борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви
23-04-2018г.
16
Лентата

Контрабандата на цигари в момента е 6,6% показват данните на тютюневите компании. Това обявиха главният прокурор Сотир Цацаров и министрите на финансите и вътрешните работи - Владислав Горанов и Валентин Радев. „Във всички сфери на борбата с контрабандата и корупцията сме безмилостни и неотстъпчиви", заяви премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от проверките за незаконна търговия с цигари.

"Трябва да разберем защо е това увеличение от 0,6 процента на контрабандата с цигари за последното тримесечие на 2017 година.

Това е половин кутия цигари, но ние трябва да вземем мерки.

Колегите от МВР да направят така, че тези дирекции, при които има спад в борбата с контрабандата, да вдигнат нивото. Не можем да допускаме подобно нещо", ядоса се премиерът, съобщава "Епицентър".

Анализирани са 5800 празни кутии от улици и кошчета за боклук в периода 1 - 23 ноември 2017 г. в 20 големи града.

Резултатите показват, че контрабандният дял на цигари в България е 6,6 на сто, докато през третото тримесечие този дял беше 6 на сто.

Спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г. намалението на контрабандния дял е с 1,2 на сто.

С дял от 6,6 на сто от контрабанда на цигари България стои добре спрямо 20 от страните от ЕС, които са били също обект на анализ за периода четвърто тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2016 г., посочват от инициативата. 

Великобритания и Ирландия от известно време са в челото на негативната класация, високи са нивата на контрабандни цигари в Балтийските държави и Румъния.

Сред основните изводи от изследването е това, че има възможност за още подобрения в посока оптимизация на приходите от акциз.

Борбата с контрабандата на цигари на МС трябва да е устойчива във време и да се насочи и върху разпространението върху насипния тютюн, изтъкват анализаторите.

Екстремните регулации в данъчната и регулаторната сфера трябва да се избягват, за да се осигури предвидимост, смятат от тютюневия сектор.

"На мен ми е интересно дали другите премиери на държавите от ЕС участват в такъв тип пресконференции", посочи Бойко Борисов.

"Ако е вярно това, че във Великобритания на 100 кутии цигари 30 са контрабанда, тогава говорим за милиарди загуби от данъци и акцизи. 

Във Франция виждам 20 кутии контрабанда на 100.

Това също са милиарди евро загуби.

Тези загуби изпразват бюджетите на страните донори.

Аз ще повдигна този въпрос на Съвета на ЕС, защото заради тези загуби се иска да се намали бюджета за кохезионна политика за държавите от Източна Европа.

Ние сме безмилостни в борбата с контрабандата и корупцията във всички сфери", категоричен беше Бойко Борисов. 

{BANNER_ID-3}

„В Ирландия има на 100 кутии – 38 контрабанда.

Колежката Тереза Мей има на 100 кутии – 30 кутии контрабанда.

Ако е вярно това, като сметнете лева към паунда и нивото на акцизите и митата във Великобритания, измерението би трябвало да е в милиарди.

Това ще го вдигна на Европейски съвет.

Виждам колегата Макрон 20 кутии има.

А в същото време се поставя въпроса да свалим кохезионните фондове или да ги намалим за страните от Югоизточна Европа.

Ако това е вярно, аз виждам милиарди евро, които следствие на това, че няма битка с корупцията и контрабандата, се изпразват бюджетите“, заяви премиерът и уточни, че страните донори след това искат да намалим кохезионната политика.

"Искам да поздравя колегите за борбата с контрабандата.

Показваме едни от най-добрите резултати в цяла Европа.

Тези резултати спомагат да осигуряваме финанси за всички сектори и да отпускаме допълнителни средства.

Малко ме притесниха резултатите от това изследване, но съм сигурен, че колегите ще справят.

Ще пратят повече полицаи по пазарите и ще има по-строг контрол", каза премиерът пред журналисти след края на срещата.

***
Източник: glasove.com

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.