Петър Николов е юрист на годината

Петър Николов е юрист на годината
26-04-2018г.
180
Лентата

38-годишният юрист Петър Николов е големият победител в 10-тото юбилейно издание на ежегодния конкурс на сайта „Правен свят” „Юрист на годината”, предаде репортер на БГНЕС. Той е роден в Русе, но практикува във Варна. Минути след като беше награден каза, че не е очаквал такова огромно признание.

„Още не мога да го осъзная. За мен да си юрист на годината означава нещо много голямо, защото си представям едни хора отдадени на професията, професори, магистрати със солиден стаж, а аз съм все още млад юрист. И за мен това е голямо признание. Това е неочаквано признание, но това е признанието на хората, затова го приемам”, обясни победителят.

Николов сподели принципа, от който се води в работата си и благодарение, на който печели признанието на хората.

„Първо, трябва да спечелите любовта на хората и след това ще получите слава. Но ако го правите с цел да ги получите – няма да стане, защото хората усещат, когато нещата са изкуствени, когато не са истински. Затова човек трябва да работи със сърцето си, да се отдава и тогава ще получи това, което той дори не е очаквал, както аз в момента. Не съм очаквал, че ще бъда тук”, добави юристът.

{BANNER_ID-4}

Като свои големи успехи, той изтъкна знаковото дело срещу Министерския съвет за златните концесии и процесът за тайната на осиновяването. Разказва, че когато започнал да работи като адвокат си обещал да помага безвъзмездно на хора, които имат нужда от защита, но нямат възможност да платят за защита в съда. Такъв е случаят на Даниела Колева от Сливен, на която през 2016 г. социалните отнемат трите й деца и ги настаняват в различни приемни семейства.

„Основният проблем на майката беше, че нейният съпруг е починал и тя е останала сама с тези три деца. Съответно тя няма как да работи, защото децата са много малки и се обръща към държавата за помощ. Държавата казва, че ще й помогне, но след това каза вие сте лоша майка и децата ви ще бъдат настанени в приемни семейства. Вие две години няма да бъдете с тях. Затова се наложи да водим това дело, при което срещнахме голяма съпротива от държавните институции децата да се върнат при майка си. Основният мотив разбира се в такива случаи е да се очерни родителят, че той е неморален, той е лош. Но когато стигнем в съда и представим своите доказателства съдът дава възмездие. Дай ми фактите да ти дам правото. Така се получи и при нас. Когато трябва да го докажеш съда се оказа, че Даниела е един добър родител и това даде повод на магистратите да постановят решение, с което да върнат децата при майка им”, спомня си адвокат Николов.

Днес Даниела има четвърто дете, а семейството й е настанено в общинско жилище

И макар битките в съдебната зала да са трудни, адвокатът е убеден, че съдът е честен и истината винаги възтържествува.

На церемонията по обявяването на юрист на годината присъстваха министърът на правосъдието Цецка Цачева, която връчи наградата на „Юрист на годината”, председателят на НС Цвета Караянчева, която обяви носителят на приза „Млада кантора на годината”. Сред гостите беше и шефът на спецпрокуратуррата Иван Гешев и преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер на България Георги Близнашки.

Ето и останалите победители в различните категории:

„Кантора на годината” – „Гугушев и партньори”

„Дело на годината” – „Седем осми” АД срещу „Глобал вижън” ООД

„Нотариус на годината” – Весела Ивчева

„Частен съдебен изпълнител на годината” – Стоян Якимов

„Млада кантора на годината” – Адвокатско дружество „Константинова и Ковачев”.

Самият конкурс има и благотворителна цел да се намерят средства за деца на загинали служители на МВР. /БГНЕС

***

Източник: bgnes.com

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.