Русия, Иран и Турция демонстрират единство по въпроса за Сирия

Русия, Иран и Турция демонстрират единство по въпроса за Сирия
29-04-2018г.
18
Лентата

Ръководителите на руската, турската и иранската дипломация демонстрираха единство и подчертаха значението на процеса от Астана за уреждане на конфликта в Сирия по време на срещата си в събота в Москва, съобщава АФП.

Сергей Лавров, Мевлют Чавушоглу и Мохамед Джавад Зариф се събраха в руската столица, за да обсъдят възможните изходи от войната, която вече повече от седем години опустошава Сирия.

В края на двустранните си и тристранни разговори тримата министри демонстрираха единство и подчертаха значението на процеса от Астана, чието начало Анкара, Москва и Техеран поставиха през май 2017 година.

Процесът позволи създаването на четири "зони на деескалация" в Сирия, припомня агенцията.

"За политическия диалог Астана е направила повече, отколкото другите преговорни процеси", заяви Сергей Лавров по време на срещата в Москва, уверявайки, че процесът от Астана "стои твърдо на краката си", благодарение на "уникалното сътрудничество" между трите страни.

"Тези, които критикуват процеса от Астана, трябва да имат свои собствени цели, като да се опитват да покажат на света, че те решават всички световни дела, но тази епоха приключи", добави руският външен министър.

Москва и Техеран са съюзници на Дамаск, докато Анкара подкрепя сирийските бунтовници.

Въпреки тези "няколко нюанси, Турция, Русия и Иран имат една и съща грижа, която е да помогнат на сирийците", подчерта Лавров. 

***
Източник: www.glasove.com

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.