Актуално
Вчерашният ден беше най-смъртоносният в израело-палестинския конфликт от лятото на 2014 година. Палестинското ръководство нарече случилото се "клане", а израелският премиер Бенямин Нетаняху оправда употребата на сила с правото на Израел да защитава своите граници срещу "терористичните" действия на ислямисткото движение "Хамас", което управлява Газа.
Кървава баня в ивицата Газа: Съветът за сигурност се събира извънредно

Лентата | 15/05/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Съветът за сигурност на ООН трябва да се събере извънредно във вторник, ден след смъртоносното насилие по границата на ивицата Газа, където израелски войници убиха най-малко 55 палестинци при сблъсъци и демонстрации срещу откриването на американското посолство в Ерусалим, предаде АФП.

Организирано по инициатива на Кувейт, заседанието на Съвета за сигурност трябва да започне в 10 ч. местно време в Ню Йорк.

Арабската лига също трябва да се събере извънредно във вторник.

Вчерашният ден беше най-смъртоносният в израело-палестинския конфликт от лятото на 2014 година.

Палестинското ръководство нарече случилото се "клане", а израелският премиер Бенямин Нетаняху оправда употребата на сила с правото на Израел да защитава своите граници срещу "терористичните" действия на ислямисткото движение "Хамас", което управлява Газа.Вчерашните събития предизвикаха международно възмущение, добавя АФП.

Турция и ЮАР решиха да извикат посланиците си от Израел.

Организациите за защита на човешките права отново разкритикуваха Израел за непропорционалната употреба на сила.

За днес също са предвидени протести близо до границата с еврейската държава, тъй като палестинците отбелязват "Накба", "катастрофата", която представлява за тях създаването на държавата Израел през 1948 г., и която е синоним на изселването на стотици хиляди палестинци.

Признаването на Ерусалим за столица на Израел от президента Доналд Тръмп и преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в свещения град, е разрив в десетилетната американска дипломация и международния консенсус относно статута на Ерусалим.

Американското решение изпълва обаче израелците с признателност, които виждат в него потвърждение на една трихилядолетна истина за еврейския народ.

Американското решение съвпада и със 70-ата годишнина от създаването на държавата Израел.

***
Източник: glasove.com Други статии от този авторКоментари