Актуално
Той е специалистът, който въвежда в България множество иновативни хирургични техники
Медицински Оскар за неврохирурга проф. д-р Николай Габровски

Лентата | 15/05/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Един от най-добрите неврохирурзи - проф. д-р Николай Габровски, ще получи тазгодишния медицински Оскар на четвъртата церемония за Националните медицински награди, които ще бъдат връчени на 15 май.

Професорът, който е трето поколение неврохирург, е номиниран в категория Професионално признание и иновации.

"Възможностите на съвременната медицина и в частност на неврохирурггията са огромни. Живеем буквално в революционни времена", казва в интервюта професорът.

Той е началник на Клиниката по неврохирургия, а от април 2017 г. е и зам.-директор по лечебната дейност на Университетската болница за спешна медицина „Пирогов“. Национален консултант е по неврохирургия към Министерството на здравеопазването.

Завършил Медицинския университет в София през 1996 г., проф. Габровски започва през 1997 г. работа в клиниката по неврохирургия на Пирогов.

Специализирал е многократно в областта на невроонкологията, съдовата и гръбначна хирургия във Франция, Белгия, Германия, включително под ръководството на известния неврохирург проф. Жак Брочи.

Той е специалистът, който въвежда в България множество иновативни хирургични техники, предимно в областта на щадящата и минималноинвазивната хирургия.

В началото на 2012 г. е избран за наблюдател в борда на Европейски мозъчен съвет (European Brain Council) – координираща неправителствена организация, която работи в тясно сътрудничество с комисиите на Европейския съюз, Европейския парламент, Световната здравна организация и други отговорни органи по проблемите на заболяванията на мозъка.Тази му дейност продължава до началото на 2016 г., когато създава и оглавява Европейски мозъчен съвет - България.

През последните години проф. Николай Габровски преподава в множество престижни научни форуми и курсове основно в областта на минимално инвазивните методи за лечение на гръбначните заболявания и съвременните хирургични методи в гръбначната хирургия като обучава специалисти от различни европейски държави, Азия и Близкия изток.

***
Източник: www.desant.net Други статии от този авторКоментари