Актуално
Доктор Врабевски заяви, че прекратява комуникацията си с БПЦ, докато не се свика извънредна сесия на Синода, която да промени взетото решение.
Д-р Милен Врабевски след протеста пред Светия Синод: Битката ще продължи!

Лентата | 16/05/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Протестът пред Синодалната палата, организиран от доктор Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“, по повод решението на Светия Синод да не изпраща свои представители в Охрид за честването на 1000 години от създаването на Охридската архиепископия, премина без реакция и коментар от страна на Светия синод.

На протеста присъстваха представители от инициативния комитет за честване на годишнината, фондация "Голямото семейство", българската еврейска общност, Европейския форум по външна политика, българи от Албания, както и известни личности като Андрей Арнаудов, Радослав Кочев, Горан Благоев и други.

Доктор Врабевски заяви, че прекратява комуникацията си с БПЦ, докато не се свика извънредна сесия на Синода, която да промени взетото решение.

"Не може една евроатлантическа независима държава да има диктат, който е в унисон с чужди държавни интереси. Всяка една част от нашата диаспора ни е ценна. Имаме шанс да лекуваме раните от всяка една загубена битка от миналото," заяви той.

"Как е възможно да е неканонично да има общ молебен, чиято цел е да почете паметта на стотиците хиляди жертви за българския национален идеал?!",

попита д-р Врабевски и допълни,

"Както каза моят приятел Давид Леви от Еврейската общност в България: „Дали тези архиереи са същите, които спасиха българските евреи по време на Втората световна война?“. Не, не са."

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ОБРЪЩЕНИЕ НА Д-Р МИЛЕН ВРАБЕВСКИ ПРЕД ПРОТЕСТИРАЩИТЕ:

 

Д-р Врабевски обяви дата за следващия протест, който ще се проведе на 22 май от 18 ч. на същото място.

Междувременно във Фейсбук страницата на фондация „Българска памет“ ще се публикуват обновления по темата и всеки, който има въпроси, може да ги задава там. (Виж тук)

Протестиращите се отправиха към входа на Синодалната палата, но напразно чакаха някой да се появи за изявление

Д-р Милен Врабевски разговаря с журналисти по време на протеста 

Водещият на предаването "Вяра и общество" Горан Благоев (вдясно) държеше икона на Светите братя Кирил и Методий през цялото време на протеста

Lentata.com потърси за коментар доц. д-р Ана Кочева и господин Петър Мутафчиев, които разясниха по-подробно историята на Охридската архиепископия и нейното значение за България.

Ето какво сподели Доц. д-р Ана Кочева:

"Архиепископия Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България, съкратено наричана точно Охридска архиепископия е наименованието на българската автокефална православна църква. 

И разбира се, че Правоприемник на Охридската архиепископия е Българската църква, а не македонската! 

В това отношение у нас няма две мнения.

Едно общо честване обаче щеше да даде много ясен знак, че мостовете между двете църкви, между двете държави, между хората от двете страни на Осогово са много повече от стените помежду им.

А тези стени са издигани изкуствено, за да разделят един и същи народ в името на една сръбска, а впоследствие и коминтерновска доктрина за създаване на нови нации и езици.

Аз смятам, че историята ни не само, че е свързана, а е една и съща. Не обща, както обичайно казваме, а е една и съща, както е един и същ езикът, на който говорим, защото т.нар. македонски език е нищо повече от деконструиран български книжовен език.

Крайно време е, когато говорим за общи празници да знаем какво е това общо, или по-точно едно и също минало.

Искам да ви цитирам и мнението на Кръсте Мисирков.

Този човек е обявен след анкета в Скопие за „най-голям македонец на ХХ в.“, а неговото име носи създаденият по комунистическо време Институт за македонски език.

Кръсте Мисирков -  филолог и публицист, обявен за "най-голям македонец на 20 в." (1874 - 1926)

Голяма част от онова, което Мисирков е писал, не е известно на обикновените хора в Македония. То се крие, защото е много показателно.

Та Мисирков казва: „Охридската архиепископия на целокупна България е наше историческо наследство и наш идеал за църковно освобождение от ненавистношното сръбско Савско робство“. 

„След основаването на самостоятелна сръбска архиепископия ние трябва добре да помниме, че сръбската църква дотогава е била само една далечна малокултурна и малоправна епархия на Охридската архиепископия на цяла България“ . 

Не го казвам аз, казва го "Македонецът на ХХ век" - Кръсте Мисирков", заключи доц. д-р Ана Кочева.

Петър Мутафчиев, който е член на инициативния комитет, допълни, че решението на Св. Синод не е в интерес на консенсуса, който съществува между българското общество и институции.

Той каза, че все пак Светият Синод спазва устава на църквата, според който е възможно да се вземе решение без патриарха, т.е. неговото отсъствие в това заседание не е било проблем.

"България и Македония са свързани в цялата си църковна история, още от покръстването на българите. 

Общата ни история продължава и по време на османското иго, когато се водят борбите за самостоятелна църква и се създава Българската екзархия. 

Това показва свързаност на духа между двете държави. Така че, ние имахме пълното основание да направим това честване. 

Инициативният комитет предложи издаване на марка и на специален медал за 1000-годишнината, както и българският патриарх да направи поклонническо пътуване в Македония, а македонският архиепископ в България, което би дало добър знак за сближаване и за нашето желание да помогнем на МПЦ да добие своята самостоятелност.

Това решение на Св. Синод поставя в много тежка ситуация българските институции. 

Когато се взема подобно отговорно решение, то трябва да бъде съгласувано с останалите институции в държавата.

Често се казва, че църквата е извън държавата.

Аз мисля, че тя е самостоятелна институция, но трябва да бъде в унисон, както с държавната политика, така и с интересите на своите миряни и на българските граждани", заключи Мутафчиев.

***
СНИМКИ: LENTATA.COM 

 Други статии от този авторКоментари