ФЕМЕН

ФЕМЕН
16-12-2011г.
78
Надя Теодосиева
Поне веднъж месечно във пресата се появяват снимки на красиви млади жени, голи до кръста, които държат плакати с различни слогани. Това са момичетата от ФЕМЕН - украинска организация основана през 2008 година, която става известна с голите протести, които организира. Те протестират срещу трафика на жени, международните брачни агенции, сексизма и всчкакви други несправедливости спрямо жените в целия свят.
ФЕМЕН е основана от украиснки студентки на възраст между 18 и 20. В Украйна членовете на организацията са над 300, като мъжете са само няколко, а жените, които се събличат докато протестират са около 20. Те протестират не само в Киев, но и в Одеса, Запорожица и Днепропетровск. През април тази година организацията откри свои клонове във Варшава, Цюрих. Рим, Тел Авив и Рио де Женейро. Целта на ФЕМЕН е: „През 2017 да има женска революция!”
За целите, бъдещето и трудностите през ФЕМЕН разказва една от основателките на организацията – Ина. Тя е и едно от двайсетте момичета, които цяла Украйна е виждала гола.

 

Ина, разкажи ми за себе си. На колко си години и с какво се занимаваш. Какви са интересите ти и каква точно е длъжността ти във ФЕМЕН?
На 21 съм. И всичко, което правя е свързано с ФЕМЕН. В момента целият ми живот е отдаден на това. Завърших журналистика и в момента се занимавам само с организацията, по 24 часа. Тази работа е едновременно моя професия и мое хоби.



Длъжността ми е организатор на пърформансите, но също работя и с момичета, които са доброволки във ФЕМЕН. Уча ги как трябва да се държат на събитията ни и въобще всички важни неща за жените-активистки. И разбира се, аз самата съм една от голите активистки на ФЕМЕН. Моят живот е протест.


Как започна всичко?
ФЕМЕН е инициатива на млади момичета, които живеят в тази страна и са наясно с всичките й проблеми. Решихме, че трябва да кажем какво мислим и какво искаме. Решихме, че трябва да научим украинските момичета, че те имат право на нормална работа, вместо да стават проститутки. Че могат да станат политици, вместо да си стоят пред готварската печка вкъщи. Точно затова започнахме да правим и улични протести. Украинките се умориха да бъдат робини!

А защо протестирате голи? Разкажи малко повече за философията на ФЕМЕН.
Защо голи?! Ами защо не? По същия начин както правителството ни ни съблече и ни направи бедни и гладни. Показваме се такива каквито ни направи тази държава.
Тук не е достатъчно просто да протестираш. Тук хората са пасивни и се страхуват да направят каквтото и да е. Тук е необходима революция. Точно затова ние избрахме ултимативния вариант за женски протест. Правим го голи, събличаме се, за да покажем на света, че украинските жени протестират. Голи сме, защото искаме да бъдем свободни. Голи сме, за да покажем, че сме готови на всичко, за да защитим жените тук!

Не е ли по-лесно просто да отидете да живеете някъде другаде? Да емигрирате?
Искам да прекарам живота си в Украйна и за Украйна. Бих отишла в друга страна единствено, за да прокарвам идеите на ФЕМЕН или за да създадем клон на организацията другаде.

Имате ли проблеми с правителството и полицията заради протестите ви? И ако имате – колко сериозни са те?
Днес всяка жена, която е част от ФЕМЕН финишира в ареста. Около 100 полицаи идват винаги на нашите протести. Случва се понякога дори да използват физическа сила, докато ни заключват. Според мен това значи, че правителството се страхува от нас. Полицията ни обръща повече внимание, отколкото на истинските опасни престъпници.

Кажи повече за момичетата във ФЕМЕН.
Те са истински войници. Готови са на радикални действия само и само да покажат, че момичетата също мислят. Момичетата във ФЕМЕН често имат много проблеми с родителите, в училището или университета, в работата, но въпреки това не спират да работят в името на страната ни.

 

ФЕМЕН неправителствена организация ли е и възможно ли е да се издържаш от тази работа?
Опитваме се да изкарваме по малко пари, но това да не ни прави зависими от някого. Продаваме разни неща с логото на ФЕМЕН като чаши, тениски, чанти и т.н. Неща, които нашите поддръжници биха си купили. Има и хора, които правят дарения. Един от тях е ДиДжей Хел от Германия, както и един млад украински бизмесмен – Андрей Коломейтс. Всъщност има доста хора от целия свят, които ни помагат.

Искате ли да правите протести и в други страни?
Нашата мечта е да превърнем ФЕМЕН в международна организация. Да има момичета-активистки из цяла Европа. Това е планът ни за бъдещето. Мечтаем да създадем нов начин на живот за всички жени, искаме да ги научим как да бъдат активни.

Какво мислят за вас хората в Украйна? Приемат ли ви сериозно? По скоро подкрепят или критикуват протестите ви?
Има най-различни мнения за ФЕМЕН тук. Но все повече и повече хора започват да ни разбират и подкрепят. По-интересното е, че жените ни подкрепят повече от мъжете. На протестите ни се събират както много млади момичета, така и много възрастни жени. Освен, че гледат и викат заедно с нас, те ни пазят и от полицията. Чувстваме, че хората в тази държава имат нужда от нас. Но имаме и много поддръжници в чужбина, най-вече от Русия, където хората също не са доволни от своето правителство. Но разбира се, все още има много хора, които не са съгласни с нас, които не са готови да приемат, че има толкова смели жени. Сигурно е едно – никой в тази страна не е безразличен към ФЕМЕН.

В световен мащаб – песимистично или оптимистично си настроена?
Не харесвам много неща и не съм съгласна с много правителства. Но съм оптимист, защото съм част от ФЕМЕН. Знам, че имаме много работа за вършене из целия свят, но съм сигурна, че ще успеем да го разтърсим и да променим мястото на жените в него.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.