Плененото село

Плененото село
19-05-2018г.
58
Гост-автор

В края на врачанското село Галиче една от страничните улички се отличава от останалите.

Тя е прясно асфалтирана за разлика от другите, при които асфалтът едва личи, или пътят е черен.

Асфалтираният път е около километър и спира точно до първата къща от ромската махала в селото с размерите на семеен хотел.

Пред къщата, която се намира точно срещу джамията, седят две възрастни жени.

"Момчето от ГЕРБ направи улицата", казва една от жените, която се представя като баба Айша.

Улицата била асфалтирана миналата седмица и тогава в махалата се случило и още едно "чудо" пак благодарение на "момчето от ГЕРБ".

След дълги години мрак улиците вечер вече са осветени, защото сложили и лампи.

Обяснението за новите придобивки в махалата обаче е съвсем прозаично.

Тази неделя в Галиче ще има частични местни избори за кмет, които официално ще сложат край на близо 20-годишното управление на бившия кмет Ценко Чоков.

По време на дългото си кметуване той издевателстваше над съселяните си като ги пребиваше, всяваше страх у тях със заплахи за убийство, присвояваше земята им, палеше колите им и заведенията им.

Стана известен и с това, че при спечелването на първия си мандат заби знамето на силовата групировка СИК на покрива на кметството.

Преди две години Чоков заедно с още осем души беше арестуван и затворен в следствения арест, кметските му правомощия бяха прекратени, а миналата седмица Специализираният съд го призна за виновен за отвличане, побой и палеж на кола и го осъди на четири години и половина затвор.

Синът му Мартин, който пребиваше и заплашваше съселяните по примера на баща си, също беше признат за виновен по обвинение в лихварство и закана за убийство и получи присъда от 4 г. затвор.

Галиче не е особено голямо, нито важно населено място.

То обаче е интересно, защото моделът му, в който властта е окупирана от един феодал - макар и за щастие не навсякъде да са рекетьори от някогашната СИК, е масов.

"Момчето от ГЕРБ", за което баба Айша твърди, че е асфалтирало улицата, всъщност е единият кандидат за кмет - фермерът Страхил Стоянов, зад когото според хората в Галиче стои Ценко Чоков.

Заедно с него за кметския пост ще се борят още двама кандидати - икономистът Веселин Тушинов, издигнат от БСП, и търговецът Николай Банков, номиниран от ВМРО.

На забележката, че Стоянов няма как да има нещо общо с това, защото е само кандидат за кмет, баба Айша продължава да настоява, че той е свършил тази работа.

За останалите двама кандидати казва, че не ги познава.

ДПС е за кандидата на ГЕРБ 

В махалата баба Айша е важен човек.

Тя е баба на местния лидер на ДПС и общински съветник в Бяла Слатина Касъм Касъмов, който беше арестуван заедно с бившия кмет на селото Ценко Чоков преди две години, но малко след това освободен.

Синът й пък е Мехти Касъмов - също виден активист на ДПС и сочен за брокер на гласове, който преди години беше осъден за източване на зърно от Държавния резерв.

На последните избори за кмет през 2015 г. Чоков беше издигнат от ДПС, а при предишните си мандати беше номиниран от ГЕРБ и от Демократическата партия, което до голяма степен обяснява и кметското му дълголетие.

За тези частични избори ДПС се регистрира за участие във вота, но не издигна кандидат и, ако се съди по баба Айша, движението подкрепя кандидата на ГЕРБ Страхил Стоянов.

Избирателната секция в ромската махала е втората по големина от общо трите секции в селото с 500 избиратели и гласовете им може да наклонят везните в една или друга посока.

{BANNER_ID-3}

На последните кметски избори в деня на вота точно в тази секция станал скандал и се наложило да се намесва полицията.

"Имаше ниска избирателна активност и изведнъж членове на секционната комисия започнаха да изнасят избирателни списъци.

Стана скандал и се наложи да извикаме полицията", спомня си Венцислав Николов, който тогава е бил застъпник на Веселин Тушинов - единственият опонент на Чоков на вота тогава.

Тушинов смята, че гласуването в тази секция го е лишило от победата над Чоков.

От общо 341 гласували той получил 57 гласа срещу 273 за Чоков.

"Имаше разследване, което установи, че около 200 човека не са гласували или са гласували на други места, а в протоколите е отразен техния вот.

Нямаше обаче никакви последствия.", спомня си Тушинов.

Това се превърнало в повод за поредния епизод от вендетата на Чоков срещу застъпника Николов и Тушинов.

Малко след това пламват два автомобила на семейството на Николов и един камион с бали.

Миналата година пък е пребит с тръба баща му Емил Марков, който е един от свидетелите на прокуратурата по делото на Чоков в Специализирания съд.

Враждата им с бившия кмет е стара и пламнала покрай отказа на семейството да продаде къщата си на Чоков, но нещата станали нетърпими след като Николов свидетелствал срещу бившия кмет и сина му Мартин за побой, който те и техен охранител нанесли преди четири години на Тушинов.

Заради това два автомобила на кандидата на БСП за кмет също изгорели.

Подпалили и заведението му.

Тежкото разделение в Галиче

Откакто Чоков е в ареста обстановката в селото е по-спокойна, казват хората в Галиче, макар че в селото има неща, които напомнят за него.

Все още на някои къщи стоят плакатите на Чоков от изборите преди три години, а на изкупените от него селски имоти - банята и старото училище, някой със спрей е написал "Собственост на Ценко Чоков".

Името на Чоков стои на входа на църквата с благодарност за дарените средства за ремонта й, въпреки че според хората средствата са дошли основно от европейски програми.

Разделението в селото също е останало.

И тримата кандидати за поста на Чоков посочват, че, ако бъдат избрани, основната им задача ще бъде да се преодолее тежкото разделение между хората в селото.

"Има една тежка разделителна линия в селото, която поляризира хората.

И малко се ходи по оста анти - ние не сме толкова за единия, колкото сме против другия.

Това разделение трябва да спре.

Ситуацията е много угнетена.

Тя не е на партийна основа, а е междуличностна.", казва общинският лидер на ГЕРБ Бяла Слатина Стефан Терзийски, който присъства на разговора с кандидата за кмет Страхил Стоянов и на повечето въпроси отговаря вместо него.

Асфалтираният път разделил махалата

"В Галиче има разделение на наши и ваши и това е една от причините да се кандидатирам отново за кмет.

"Нашите" имат кофи за боклук, "вашите" нямат.

Има улици с шест-седем новородени деца, на които майките не могат да изкарат количките от камъните, но те асфалтираха сега една улица, която на практика ще ползват четири богати ромски фамилии.

Между другото тази улица раздели махалата, защото останалите искаха да се асфалтира пътят от другата страна.

Той води към училището и когато вали, децата газят в кал.", казва Веселин Тушанов.

Разказва и, че по време на среща с избиратели обещал да оправи пътя към гробищния парк и малко след това пътят вече бил засипан с чакъл.

Според него за последно част от улиците са били асфалтирани през 2007 г., когато за четири години е прекъснато кметуването на Чоков и селото се е управлявало от Иван Боровански.

"Оттогава нищо не е правено.", казва той по повод сериозния финансов ресурс, който управляваната от ГЕРБ община Бяла Слатина е отпуснала за ремонти точно по време на предизборната кампания.

Тушанов обещава, че ако бъде избран за кмет, ще управлява със селски съвет, който ще взема решенията за селото, а той ще има само фигуративни функции.

"В Галиче има разделение на наши и ваши и това е една от причините да се кандидатирам отново за кмет."
Веселин Тушинов, кандидат за кмет от БСП

Кандидатът на ВМРО Николай Банков обяснява, че освен разделение в Галиче "има постоянно и страх".

"Не само от Ценко.

Такъв ни е манталитетът.

В Галиче проблемите се решават с палене на коли и ние вече свикнахме с този начин на живот.

Кандидатирах се за кмет, защото искам нещо да се промени в това село.

Не може вече 20 г. да седим на едно и също място.

Както забелязвате в това село нищо не е направено.

Само караници и вражди.", казва Банков.

Той е убеден, че започналото асфалтиране на улици и поставянето на осветление е само за изборите и след тях всичко ще приключи.

Ако бъде избран за кмет, обещава да възстанови стадиона в селото и да наблегне на детския спорт.

В селото има детска градина и средно училище и по думите му децата няма къде да спортуват, освен в двора на училището.

Обяснява и, че не е член на ВМРО, но имал познати в партията и те му предложили да се кандидатира.

"Аз съм си сам.

Нямам предизборен щаб.

Сам ходя да си лепя плакатите, аз си правя агитация на хората и агитациите ми са единствено да послушат разума си.", казва Банков.

И добавя, че не е в конфликт с никого от останалите кандидати, а с Тушанов са и съседи - хранителният му магазин е до заведението на кандидата на БСП за кмет.

"В Галиче има постоянен страх. Не само от Ценко Чоков. Такъв ни е манталитетът. Проблемите в селото се решават с палене на коли и ние вече свикнахме с този начин на живот."
Николай Банков, кандидат за кмет от ВМРО

Общинският председател на ГЕРБ в Бяла Слатина Стефан Терзийски отрича асфалтирането на улици и поставянето на осветление да е свързано с кметските избори.

"Ремонтите сега се правят, защото сега са намерени пари.

Ние няма как да знаем кога ще са изборите.

Миналата година кандидатствахме за целева държавна субсидия за Галиче и други села и слава богу, че отпускането й съвпадна с изборите", казва Терзийски.

А Стоянов добавя, че това остава в селото.

Управлява ли Чоков от затвора

Разделение в селото има и по отношение на кандидатите.

Масово хората смятат, че зад кандидата на ГЕРБ Страхил Стоянов всъщност стои Ценко Чоков.

"Бившият кмет на Галиче се е застъпил да бъде той.

Така се говори в селото.

Имаше и други мераклии и по-кадърни, но не се кандидатираха, защото никой не ги издигна.", каза бивш учител, който не пожела да бъде цитиран с името му.

"Единия кандидат Ценко го назначава.

Обажда се по телефона в Бяла Слатина и казва да е Страхил.

Той е добро момче, но се кандидатира под натиска на Чоков, защото се страхува от него.", е мнението на Иван Андров.

"Чувал съм че Чоков управлява от затвора, но не знам.", добавя Валентин, който казва само малкото си име, за да "не страда един ден и той с тези палежи".

"Не съм кандидат на Чоков. Отношенията ни са просто приятелски. Помагали сме си със земеделска техника. Заедно с него бяхме и в ловната дружинка."
Страхил Стоянов, кандидат за кмет от ГЕРБ

Към тези аргументи, че Чоков командва от затвора, негови съселяни прибавят още два - че Страхил Стоянов е бил един от свидетелите на защитата по делото срещу Чоков и, че е подписал подписката от 400 жители на селото в негова защита.

Терзийски обяснява, че кандидатът за кмет на ГЕРБ и Чоков са само добри познати, защото и двамата са земеделски производители, и нищо повече.

"Помагали сме си чат-пат със земеделска техника.

В такова населено място няма как да не познаваш някой.

Отношенията ни са просто приятелски.

Заедно с Чоков бяхме и в ловната дружинка.", казва Стоянов.

Отрича да му е бил шофьор, каквито слухове вървят из селото.

Нито веднъж не е бил призоваван в съда по време на делото.

А на въпроса дали се е подписал в негова защита отговоря така:

"Не мога да кажа.

Може като колеги земеделски производители и ловци и да съм я подписал."

Стоянов казва, че не е член на ГЕРБ, а симпатизант.

"За нас беше много важно да намерим човек, който да е безконфликтен и да не поляризира мненията за себе си.", уточнява Терзийски

Социологията на плаката

Заради поляризацията на мненията за кандидатите в селото и страхът трудно може да се прогнозира изходът от изборите.

"Тук не се гласува за партии, а е важна личността на кандидата, защото хората се познават.", казва Терзийски.

Според него важна роля играе и родовата връзка.

"Кандидатът на ВМРО има много голям род", добавя той.

Счита обаче, че двамата основни опоненти за вота са кандидатите на ГЕРБ и БСП.

"Ще разберете кой за кого ще гласува по това на кой кандидат плаката му стои на къщата.", обобщава Терзийски.

"Тушинов има по-голям род от мен.", отговаря кандидатът на ВМРО Банков.

Към нещата, които могат да се отразят на вота той прибавя:

"Чух, че вземат лични карти на хората.

Колко е вярно не знам.

Говори се, че за изборите са регистрирани хора от други места.

Едни казват 50 човека, други - 170.

Чул съм и, че заплашват хората да гласуват, защото в секциите има камери и после всичко ще се знае.", казва Банков.

Съмнения за регистрирани хора за изборите имат и от щаба на БСП.

Според секретаря на общината Мариана Терзийска регистрираните да гласуват по настоящ адрес са между 30 и 40 души, но едни имали имоти в селото, а други и регистрирани със съгласието на собствениците.

За кандидата на социалистите Тушинов обаче изходът от изборите ще зависи "от страха на хората".

***
АВТОР: ВЕЛИНА ГОСПОДИНОВА
Източник: www.capital.bg

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.