Румен Радев поиска газопровод "Български поток"

Румен Радев поиска газопровод
21-05-2018г.
46
Лентата

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море.

Може да наречем това "Български поток", заявява президентът Румен Радев в интервю за руския в. "Комерсант", публикувано днес и цитирано от ТАСС.

Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и на целия Европейски съюз.

Президентът посочва, че такъв подход се диктува от здравия разум.

"Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", посочва българският държавен глава.

Той защитава и проекта за АЕЦ „Белене”. „България е атомна страна и трябва да остане атомна. Имаме дългогодишен опит и силни традиции в ядрената енергетика, която обезпечава стабилността и предсказуемостта на производството на еленергия в България”, посочва той.

Според него е добра новина, че правителството е променило позицията си за Втора атомна и вече вижда възможност за реализацията му – от чуждестранен стратегически инвеститор, със закупеното след арбитражното решение оборудване, на лицензирана площадка и със знанието на ЕК.

Радев за пореден път критикува и санкциите, наложени на руски фирми, олигарси и високопоставени държавни служители във връзка със събитията в Украйна. „Никакви санкции не са вечни”, категоричен е той. Според него свободната търговия в по-голяма степен подпомага мира, защото създава взаимовръзки, от чието разрушаване никой няма изгода.

„Народната дипломация”, общуването между туристи, артисти, професионалисти, журналисти, културният обмен никога не е секвал. Отсъствието на политическа воля и смелост винаги се компенсира от историческата и човешката близост”, посочва Радев, който не пропуска да отбележи, че е първият български президент, който посещава Русия от десетилетие.

Той казва още, че отново ще покани Владимир Путин у нас – този път обаче ще направи това лично утре в Сочи.

***
Източник: dnes.dir.bg
btvnovinite.bg

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.