Актуално
Правителството обвинява мрежата на намиращия се в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, за организирането на проваления преврат.
Турция осъди 104 души на доживотен затвор за участие в опита за преврат

Лентата | 22/05/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Турски съд осъди на доживотен затвор 104 души за участие в проваления опит за преврат през 2016 г., предаде вестник "Хюриет", цитиран от "Ройтерс".

Съдът в Измир произнесе срещу 104 от общо 280 обвиняеми "утежняващи доживотни" присъди, което е най-тежкото възможно наказание според турското законодателство. Други 21 души получиха 20 години затвор за обида срещу президента, а 31 бяха осъдени на 10 години и шест месеца за "членство в терористична организация", посочва "Хюриет".

Над 240 души, повечето от които невъоръжени цивилни, бяха убити в нощта на 15 юли 2016 г., когато група военнослужещи опитаха да атакуват парламента и да свалят президента Реджеп Тайип Ердоган.

Правителството обвинява мрежата на намиращия се в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, за организирането на проваления преврат.

Гюлен, който живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания от 1999 г., отрича да е замесен и осъди пуча.

След опита за преврат властите задържаха 160 000 души и уволниха близо същия брой държавни служители като част от мащабна чистка.

От тях повече от 50 000 души получиха обвинения и се намират в затвора в очакване на съдебен процес.

Мащабът на чистката предизвика безпокойство у групи за защита на човешките права, както и сред западните съюзници на Турция, които се опасяват, че страната залита към авторитаризма.

Правителството се оправда, че мерките са необходими предвид степента на заплахите за сигурността, пред които е изправено.

***
Източник: www.dnevnik.bg Други статии от този авторКоментари