Спокойно, данъкоплатците са насреща

Спокойно, данъкоплатците са насреща
26-05-2018г.
26
Гост-автор

Миналата седмица протестираха розопроизводителите и лекарите във Враца и Ловеч. Недоволните от ниските изкупни цени на маслодайната роза тази година затвориха подбалканските пътища и ги посипаха с цветове. Медиците, които вече пробваха със затваряне на пътищата да си получат заплатите, замеряха ресорния зам.-министър с яйца.

Какво последва? Разбира се, че премиерът Бойко Борисов се намеси. Земеделският министър беше пратен спешно в Долината на розите да обещае минимална помощ на протестиращите и понеже те не са дори регистрирани като земеделски производители, започнаха да ги регистрират по спешност - за да си получат компенсацията. Омбудсманът Мая Манолова също отиде при тях и настоя помощта да не е 30 стотинки на килограм розов цвят, а 1 лев.

След като премиерът привика министрите на финансите и здравеопазването, от пресцентъра му съобщиха, че им е разпоредил да намерят пари за заплати на лекарите, независимо, че сметките на болниците са блокирани. И пари се намериха. Борисов следва стила си - всеки, който протестира, да получи това, което иска, независимо има ли право или не - стига да не засяга близки до сърцето му интереси или да не настоява за реални реформи.

А държавата, чиято политика всъщност доведе болниците до това състояние, ще пише специален закон и за бизнеса с етерично-маслените култури. Как той би променил факта, че свръхпроизводството на продукция, за която няма и осигурен пазар, неизменно води до загуби, е загадка.

За разлика от загърбените функции на институциите да разкриват и санкционират неплащащите данъци представители на бранша, както и онези, които увеличават "продукцията" си с евтин внос на чуждо розово масло, което етикетират като българско.

Дали с обявените мерки нещо ще се промени е по-скоро риторичен въпрос, реалният е кой ще е следващият протестиращ и какво ще получи от парите на данъкоплатците.

***
Източник: www.capital.bg

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.