Как феновете на Хан Соло го прецакаха

Как феновете на Хан Соло го прецакаха
01-06-2018г.
51
Гост-автор

Новината, че „Соло: История от Междузвездни войни“ разочарова по страхотен начин „Дисни“ с ниските си финансови постъпления през уикенда, излезе още в понеделник.

Студиото реагира мигновено, като заяви, че ще вземе под внимание занижените приходи за „Соло“, за да подобри цялостния си подход към поредицата.

Мнозина смятат слабия зрителски интерес към новия филм за израз на бунт от страна на феновете срещу комерсиализацията на поредицата и ежегодното пускане на нов филм от нея по кината.

Ако това наистина е така, то феновете на „Междузвездни войни“ за пореден път доказват, че формират една от най-големите, влиятелни, вбесяващо претенциозни и поразително глупави фенбази на планетата.

Няма съмнение, че същите хора, които през декември вкупом изпищяха, че „Последните джедаи“, осмия епизод от сагата, е разрушил детството им с отношението си към персонажа на Люк Скайуокър, сега си въобразяват, че постигат нещо, като бойкотират „Соло: История от Междузвездни войни“.

Източник: Walt Disney Studios. Разпространител за България: Форум Филм.

Може да нарушавам журналистически принцип, като определям тези фенове като „глупави“, но тъй като всеки мой материал в този сайт така или иначе е отразявал само и единствено моето нередактирано мнение, ще си позволя да го кажа и отново.

Според мен тези хора са поразително глупави и ще се постарая да обясня защо.

Тази група от фенове явно живее с идеята, че притежава „Междузвездни войни“ – и съществува реален аргумент, че без своите пламенни почитатели, които да я захранват с приходи в продължение на десетилетия, поредицата нямаше да съществува.

Но, за разлика от съвестен и далновиден собственик, тези фенове не желаят да видят как тяхната собственост еволюира.

Въпросните фенове нямаха нищо против раздуването на канона на „Междузвездни войни“ с десетки видеоигри, стотици книги, анимационни сериали и други.

Но щом „Дисни“ го прави, тези фенове автоматично се превръщат в един същински колективен Робин Худ – „Дисни“ са зла комерсиална корпорация, трябва да свалят лапите си от „Междузвездни войни“!

Фактът, че „Дисни“ развива вселената на поредицата по по-интересен и дързък начин, отколкото някой някога се е надявал, някакси няма значение за тях...

{BANNER_ID-3}

Същите тези фенове четяха със страст и радост книгите, в които силите на Люк Скайуокър постепенно се разрастваха до степен почти на всемогъщество.

Но Господ ни опазил от това някой по-талантлив и дързък сценарист като Райън Джонсън да се опита да развие легендарния джедай и като човешка личност встрани от фенските очаквания той да бъде непогрешим светец!

Източник: Walt Disney Studios. Разпространител за България: Форум Филм.

„Последните джедаи“ направи Люк Скайуокър човек – изключителен, но все пак уязвим на моменти; мъдър, но все пак грешащ понякога; уверен, но все пак податлив на съмнение относно своята съдба и съдбата на цялата галактика.

С това Райън Джонсън направи героя по-легендарен, по-влиятелен и най-вече по-интересен от всякога – със сигурност много по-интересен от героичните клишета, на които почиваше преди това в книги и филми.

Същите фенове, които през декември, възроптаха срещу това, сега роптаят срещу „Соло: История от Междузвездни войни“.

Защо?

Ами защото чрез този филм „Дисни“ установяват контрол над историята и миналото на един от любимите им персонажи; история и минало, за които досега те са били свободни да си фантазират на воля.

За тях няма значение, че филмът е по-добър, смислен, вълнуващ и автентичен от трите предистории на Джордж Лукас, излезли между 1999 и 2005 г., взети заедно – 70-те процента критическо одобрение в Rotten Tomatoes показват достатъчно красноречиво, че по кинематографични, повествователни и актьорски критерии лентата безспорно има какво да предложи.

Най-лошата реакция на „Дисни“ спрямо този частичен бойкот сега може да бъде подновяване на фокуса върху съдбата на семейство Скайуокър, около която е била базирана цялата поредица „Междузвездни войни“ дотук.

А необятната вселена, създадена от Джордж Лукас през 70-те години на миналия век, предоставя толкова много други художествени хоризонти за изследване.

Източник: Walt Disney Studios. Разпространител за България: Форум Филм.

Историите от Средната земя на Толкин не са ограничени само до подвизите на семейство Бегинс, макар и те да са определящи за Третата епоха от историята на този фантастичен свят.

По същия начин историите от „Междузвездни войни“ могат и трябва да излязат от рамката на това да бъдат семейна история на Скайуокър.

***
АВТОР: ГЕОРГИ ПЕТРОВ
Източник: www.vesti.bg

{BANNER_ID-4}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.