Бъдещето е веган?

Бъдещето е веган?
07-06-2018г.
101
Лентата

Бъдещето е веган – така твърди Никола Донев, когото определят за нещо като зоореволюционер.

Едва ли сте пропуснали проявите на Донев – вегански пърформънси в центъра на София, в които преоблечени като животни и облени в захарен сироп, сякаш е кръв – убедени вегани крещят, че „Месото е убийство“ и се опитват да наложат своите идеи за равенството на хората и животните.

Снимки: Фейсбук

Ние от Lentata.com може и да не се съгласяваме с възгледите на крайно убедените и доста агресивни във веган пропагандата си хора като Никола, но пък искаме свободно да си говорим с всички.

Затова, зададохме няколко въпроса на вегана Никола Донев. Той ни отговори, а ние не спорим с него. Оставяме това на вас.

***

1. Защо човекът има два кучешки зъба?

По същата причина, по която и конете притежават. Канините не се срещат само у месоядни и всеядни.

Растителноядните, независимо плодоядни или тревопасни, също ги притежават -  например конете, които са тревопасни и хората, които сме плодоядни.

2. Какво да правят бременни с нисък хемоглобин - как да си набавят белтъчини?

Като се хранят с растителни храни, богати на желязо – коприва, лапад, и останалите зеленолистни.

Добре е да се комбинира с храни, богати на „витамин C“ (като цитрусите), за да се усвоява в пъти по-силно.

Например едно смути дневно от коприва с лимонов сок  гарантира липса на всякакви проблеми с хемоглобина.

Също и варивата притежават желязо – например леща.

Белтъчини – също от растенията – леща, нахут, грах, киноа, елда, боб, пшеница, дори някои видове ориз като басмати са с доста високо съдържание.

Никола Донев, снимки: Фейсбук

3. Защо животните могат да се ядат помежду си, а ние тях не?

Защото устройството ни не го изисква и претендираме, че сме морални.

4. Християнството позволява месо - кой го забранява, (искал да се забрани) в исторически план?

Християнството позволява и робството. Религията никога не е била нещо добро.

В исторически план са добре известни всички кръстоносни походи, светата инквизиция и два континента прочистени от индианци.  

Всяко правителство има морален дълг да забрани убийството на животни.

Най-видните светила на цивилизацията ни са били против убийството на животни: Чарлс Дарвин, Алберт Айнщайн, Хипократ, Томас Хъксли, Жорж Кювие, Ричард Оуен, Никола Тесла, Томас Едисон, Алберт Швайцер, Леонардо да Винчи, Бенджамин Франклин, Волтер, Шопенхауер, Имануел Кант, Жан-Жак Русо, Сенека, Питагор, Плутарх, Платон, Сократ, Конфуций и много други. Ето някои техни изказвания:

Леонардо да Винчи:Ще дойде ден, когато хората, като мен сега, ще гледат на убийството на животни както сега гледат на убийството на хора.”

Чарлс Дарвин: „Класификацията на формите и функциите на органите категорично показва, че нормалната храна на човека е растителната, подобна на тази на човекоподобните маймуни, че нашите кучешки зъби са по-неразвити от техните, и че не ни е отредено да влизаме в съревнование с дивите зверове или месоядните животни.“

Алберт Айнщайн: „Нищо не ще подобри повече човешкото здраве и увеличи шансовете за съхраняване на живота на Земята, както възприемането на вегетарианството за начин на хранене.“

(По негово време разбирането за вегетарианство е било пълна растителна диета (без яйца, мляко, производните им продукти или пчелни).

Съвременното разбиране за вегетарианство започва да налага „Британското Вегетарианско Общество“ едва през 19 век, като дефинира различни видове вегетарианство, един от които изключва само месо.

Да видим какво пише в Енциклопедичния речник на Брокхауз и Ефрон, който излиза почти по времето, когато се заражда движението на вегетарианците.

Авторитетната за времето си енциклопедия, определя привържениците на новата тогава и модерна философия, като “последователи на философско движение, които признават за естествена храна на човека само продукти от растителен произход”.) 

Снимки: Фейсбук

Томас Едисон: „Ненасилието води до най-висша етика, която е целта на всяка еволюция. Докато не престанем да нараняваме всички живи същества, ние все още ще сме диваци.“

Шопенхауер: „Светът не е завод и животните не са продукт за лично ползване. Не съжаление, а справедливост е това, което им дължим!“

Волтер: „Със сигурност това кръвопролитие в кланиците и нашите кухни вече не се възприема като зло, даже обратното, ние гледаме на тези жестоки действия, които често имат морално застрашаващ ефект, като благословия от Бог и му благодарим в молитвите си за нашите кръвожадни действия. Но има ли нещо по-ужасно от това постоянно да се храним с плътта на заклани животни?“

Питагор: „Всичко, което човек причинява на животните се връща отново към него. Този, който пререже гърлото на крава с нож и остане глух за мученето й от страх; този, който може да заколи хладнокръвно крещящо яре и да изяде птицата, която сам е хранил – колко далеч е от престъплението?“

„Земята щедро предоставя изобилие от храна, за която не е нужно насилие – храна, свободна от убийства и кръв.“

„Докато хората колят животни, те ще се убиват един друг. Наистина, този който сее семето на убийство и болка, не може да пожъне радост и любов.“

„Как можем с месо и кръв на твари и нам подобни алчното си тяло да гоим и с убийство на други живи създания да подкрепяме живота си? Не е ли срам за нас, окръжените щедро с даровете на благодатната земя страстно, с жестоки зъби да късаме раздрани трупове като люти диви зверове? …Човек, който, слушайки жалкия предсмъртен рев, коли невинно теле, който убива агнето, ревящо като дете, който птицата небесна бие за забава или за да яде, той не трудно ще се реши и човек да погуби. На този жесток обичай само човекоядството прилича.“

Плутарх:
„Вие ме питате поради каква причина се е въздържал Питагор от употребата на месо. Аз от своя страна се  питам какво чувство, мисъл или причина е ръководила оня човек, който пръв е решил да оскверни устата си с кръв и е позволил на устните си да се докоснат до плътта на убитото същество; който е наредил на своята трапеза обезобразените форми на мъртвите тела и е поискал да има за всекидневна храна това, което преди малко е било същество, надарено с движение, чувство и глас.

Може да попитате поради каква причина Питагор се въздържа от употребата на месо.

Как човешкият поглед може да издържи да гледа клането на животно, при което вътрешностите се изкормват, а крайниците се отделят от тялото?

Как може носът да вдишва вонята?

Как езикът не се отвращава, когато влезе в допир със сокове и серум от мъртва плът?

Защо не ядем вълци и лъвове, които застрашават живота ни, а убиваме безобидни, покорни създания, които не могат да ни сторят никакво зло?

Заради парче плът ние ги лишаваме от слънце, светлина и живот, на които те имат същото право, както и ние.

Ако сте толкова сигурни, че животните са предназначени за ваша храна, тогава сами убийте това животно, чиято плът искате да изядете. Но го убийте с голи ръце и със зъби, а не с тояга, сатър или брадва!“

Сократ:
„Не говори за любов и мир, когато имаш мъртво животно в чинията си.“

5. Щом трябва да имаме равни права с животните - те с какво допринасят за развитието на живота?

Няма нужда някой да допринася и да е полезен, за да има право на живот. Има безброй безполезни хора, които по тази логика бихме могли да убием само защото са безполезни. Това не е правилно.

6. Защо веганите са диктатори, които се отнасят с агресия към хората, които не вярват в техните ценности и от къде трупат тази омраза към месоядните хора?

Защото се поставят на мястото на животните. Веганите са не повече и не по-малко диктатори от всички правозащитници. Можем да направим пълна аналогия с аболиционистите, които са били обвинявани в същото. Дори са предизвикали гражданска война в Щатите - налагайки волята си над горките робовладелци. Ужасни хора, нали?

7. С какво да се храни средностатистическият българин, който няма пари и възможност да превърне яденето си в култ, а то е просто оцеляване. Да си здрав веган е скъпо...

Не е скъпо – човек може да избере да си купи килограм био киноа за 10 лв. или обикновена леща за 3 или нахут за левче.

Средностатистическият българин може да отдели малко време да прочете малко нутрициология и да разбере от какво се нуждае тялото му и да провери в кои растения се съдържа.

Ако пък го мързи да чете - веднага може да попита нутрициолог, който да му каже какво му е необходимо и къде се съдържа.

Имаме нужда предимно от висши въглехидрати (нишестета), после аминокиселини (с тях тялото ни изгражда белтъчини)  и на последно място малко ненаситени мазнини (наситените са вредни, защото запушват артериите ни).

Важно е човек да се храни с храна, богата на ензими и витамини, каквито имат само суровите плодове и зеленчуци, защото точно ензимите са тези, с които можем да усвояваме храната по-лесно и по-качествено. 

Дори най-мързеливите българи могат да си накиснат/сварят нахут, да вземат сусамов тахан и заедно с малко подправки да блендират един хумус за 2 минути, да си купят маслини, да си нарежат салата или да си направят ризото за половин час.

Не е трудно да се блендират маслини на пастет, да го намажат на филии и да нарежат отгоре зеленчуци.

Също толкова лесно е да си направят растителна майонеза, лешников веган течен шоколад или да изпекат всевъзможни веган сладки.

Проблемът е, че повечето хора са мързеливи и не им се занимава да готвят – иначе лесно е да отворят една книга или един сайт за веган рецепти. Но ги мързи да дишат.

Това е пагубно и ги обрича на нулев просперитет и вечна служба до края на живота им.

Но за щастие на такива хора се продават във всеки супермаркет готови хумус,  маслинов пастет, фъстъчено масло, фъстъци, леблебия и т.н. достъпни народни продукти, които са веган, насищат и не са скъпи.

8. Има ли доктор хематолог, който може да потвърди тезата, че човек може да живее без белтъчини?

Едва ли има такъв, ние не можем да живеем без белтъчини.

Но има стотици веган доктори, които твърдят, че животинските продукти са вредни – Др. Майкъл Грегър, Д-р Ким Алън Уилямс (президент на американския колеж по кардиология и чикагския университет по кардиология), Д-р Кемпбъл, Д-р Нийл Бърнард, Д-р Майкъл Клапър, Д-р Колдуел Есълстън, Д-р Джон Мадъгъл, Д-р Джоел Фърман и т.н.

9. Ако човек живее в природата мечка, алигатор или лъв ще го изяде веднага - трябва ли да има затвор и за тях тогава?

Човек не е толкова глупав да се остави уязвим, но да, хората са в правото си да потърсят възмездие за стореното – дори стигайки до убийство. Само че животните в кланиците не се убиват за възмездие.

10. Защо веганите са обсебени от храната - това не е ли вид психическо разстройство - целият ти живот да е подчинен на това какво ще обядваш?

Веганите не са обсебени от храната си. Изключително лесно е да си купуваш продукти в които няма животински продукти, дрехи и обувки, които не са направени от животински материали, козметика която не тествана на животни, да не експлоатираш животни яздейки ги, да не купуваш билет за зоопаркове, аквариуми и цирк. Толкова е лесно.

11. Вярват ли че могат да променят нещо или го правят просто, за да провокират и да са известни?

Фактът, че веган населението нараства изключително прогресивно в световен мащаб говори безапелационно и категорично, че промяната се случва. Бъдещето е веган.  

12. Ванга казва, че цветята имат душа - това не означава ли, че те нараняват плодовете и зеленчуци?

Хора, претендиращи, че са рационални не би трябвало да се интересуват какво е казала Ванга. Бъдещето е в наши ръце и зависи изцяло и само от нас. Няма предопределеност и няма как да се види нещо, което не се е случило.

{BANNER_ID-4}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.