Бегачката на опасни разстояния

Бегачката на опасни разстояния
05-01-2012г.
35
Надя Теодосиева

Йоана - 25-годишна пенсионерка с къщичка в Швейцарските Алпи


Бизнес план или житейска философия е да продадеш себе си и после да избягаш от купувачите си? Или историята на едно люлинско момиче, което днес живее като в приказките - в малка спретната къщурка на два етажа в Швейцарските Алпи, с камина и изглед като от рекламите за шоколад.


Как изглежда Швейцария през очите на едно люлинско момиче. Момичето е Йоана - героиня на нашето време. Тя не е типичната люлинска жена - тя е феноменално умна за времето си и за улицата, на която е родена. Тя е толкова умна, че от "Люлин" днес живее в Швейцария. Това го могат само швейцарците! Рядко се удава на българи.
От 14-годишна Йоана се "мотае" по други държави. Решава да напусне България, защото се скарва с майка си, която не одобрява гаджето й.
"Избягах и от него, и от майка ми!", признава Йоана и разказва как заминала за Гърция - през планината и без паспорт. Там работи като барман в дискотека - представя се като 18-годишна под името Александра. И се справя прекрасно. Гърция й се струва топла и приветлива. Остава там цели три години.





Йоана е от тези малки оправни женички, които са в състояние да продадат лед на ескимосите и пясък на арабите. И понеже няма нито хладилници, нито пясък, тя е измислила най-оригиналното нещо - продавала е себе си, после е бягала от купувачите си. В съвременния "тъмен" жаргон тази професия се нарича бегачка. Йоана подробно ни разказа своя бизнес план, който на някого може да се стори брутална балканска измама но всъщност е философия - Йоана намества живота и Вселената така, както на нея й е удобно, и има теория за това, защо е продавала себе си - за да накаже алчните чужденци. Тя разказа как се продава момиче. Запознаваш се със сводник, той те омайва и обяснява колко те обича, а всъщност той е женен с две деца. После ти казва как ще те изпрати на хубаво място, за да поработиш, и в крайна сметка проституцията започва да изглежда като една нелоша перспектива да изкараш пари. Йоана обаче никога не е проституирала. Но пък е била продавана - по собствено желание. Най-големият й успех в бранша е продажбата й за 30 000 марки. Тогава тя била на около 17. Има някакъв приятел в Гърция и той я "отваря за далаверата": "Ние те продаваме, после ти бягаш." Първо "сводникът" я рекламира пред купувача - колко е надарена, колко е руса и колко й се удава занаятът и накрая се спазаряват. Йоана не твърди, че винаги е била много скъпа. Продавана е и за 1000 марки, и за 30 000. Процесът на бягството обаче е нейният майсторлък. В някои случаи я качват в колата и тя успява да слезе на първия светофар и да побегне, така че никога да не бъде хваната. А парите вече са дадени на нейния продавач. Печалбата се дели фифти-фифти. Йоана никога не се е страхувала да бяга, защото е разчитала на приятеля си псевдосводник. И никога не й се е случвало да не успее да избяга.
Все пак тя не остава в Гърция. Не харесва гърците, защото ги смята за продажен народ и за страхливци. "Византийци гадни" е обобщителното изречение на Йоана за южните ни съседи. Но не само заради това тя не остава при тях. Приисква й се да види още свят. Никога не й е хрумвало да остане в България и да започне да живее като нормална средностатистическа домакиня.





 


С всички средства, които са й известни, тя е успяла да има това, което иска. След като доста е "пообиколила", днес Йоана притежава нещо, което сме виждали само в реклама за шоколад - живее близо до Женевското езеро, в малка дървена къщичка с камина, заедно с един македонец с добри доходи, за когото казва, че в най-скоро време ще се омъжи





Йоана твърди, че сега е 25-годишна пенсионерка, която се е установила в Швейцария. А Швейцария според нея е страната, където си най-далеч от изкушението - няма измами, всичко е ясно, просто, подредено и според общоприетите правила. Историята на Йоана дотук може би може да се опише в Толстоев роман. И ние май не вярваме, че просто така ще свърши обикновено. Затова ще изчакаме на Йоана да й стане скучно, за да я продължим...

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.