Какво се случва с огнището на птичи грип у нас?

Какво се случва с огнището на птичи грип у нас?
15-06-2018г.
51
Лентата

Какво се случва с огнището на птичи грип и опасните заразени яйца в Добричко?

Този въпрос разследва Lentata.com, след като в редакцията получихме сигнал за възможно прикриване на факта, че има заразени яйца в мрежата, които не са изтеглени все още от магазините, въпреки потвърждението за птичи грип!

Става дума за яйца от най-голямата българска ферма в село Дончево, Добричко – „Яйца и птици Зора“, които са разпространени до магазини в мрежата и не е ясно дали вече са изтеглени оттам.

„Страшно е в момента, три села в района са отцепени“ – разказват хора от района.

Става ясно още и, че опасните яйца са в наличност от 23 май насам, а сигнал до някои магазини – че има птичи грип и яйцата трябва да се изтеглят от пазара се получава едва днес!

Има ли опасност за живота на хората в района?

Издадена ли е възбрана на заразените яйца навсякъде? И какво се случва с тях?

Какво се случва с находището на птичи грип в Добричко в момента? И кой взима мерки да го елиминира?

Защо медиите и гражданите не са подробно уведомени, че върлува птичи грип и макар 3 населени места да са отцепени, заради него (селата Богданово, Дончево и Опанец) – институциите твърдят, че  няма страшно. Така ли е?

В опит да получим отговор на тези въпроси, екипът на Lentata.com се обади на фермата-производител на яйца – Зора, Дончево.

При първото обаждане се представяме като колеги от известна хранителна верига, която е получила в своите магазини от яйцата на фермата. Питаме за опасната партида, която трябва да бъде иззета от магазините. Попадаме на изпълнителния директор Иван Иванов, който потвърждава – да, има птичи грип и да, партидата на опасните яйца е с номер 2 BG.

На въпроса ни – само в тази ферма ли има птичи грип, Иванов отговаря, че не знае за другите в цялата страна, но „в момента при нас гори огънят и е много страшна работата. Унищожават се птиците, яйца не продаваме, откакто е открит птичия грип, вече стана една седмица, ако такива яйца има по веригите – те им слагат възбрана от 23 май насам. Ако имате такива яйца – обърнете се към областанта Дирекция на Агенция по храните да ви направи възбрана и там вече по реда – унищожаване и акт за обезщетение.“.

Питаме изпълнителния директор на фермата, в която е огнището на птичи грип – дали са изтеглени всичките опасни яйца? Но той бърза  да обясни, че производителят не изтегля яйцата – „яйцата, които примерно са в магазин на голяма верига в София, магазинът си вика Агенцията да им издадат възбрана и унищожат яйцата, взимат си документ от екарисаж и с тия документи пак областната дирекция по храните – ви издават акт за обещетение“.

Питаме на коя дата става ясно, че има птичи грип? – „Преди 5-6 дни се потвърди, но Агенцията по техните закони взимат 21 дни назад, затуй от 23-ти май насам, яйцата подлежат на възбрана.“.

Само вашата ферма в Дончево ли е с птичи грип, питаме отново. Да, казва директорът.

Но ние от Lentata.com питаме още – защо, след като от БАБХ потвърдиха огнището на птичи грип, наложиха възбрана на яйцата и те трябва да са изтеглени от мрежата, ние получаваме сигнали, че има магазини, които едва днес са уведомени за  опасните яйца?!!!

Защо от БАБХ и МЗ не обявяват коя е опасната партида?

Можем ли да сме сигурни, че всички магазини, заредили от яйцата на фермата в Дончево са ги унищожили?

Не знаем отговорите на тези въпроси. И макар че екипът ни направи ВТОРИ опит, вече официално, от името на Lentata.com да получи информация от изпълнителния директор на „Яйца и птици Зора“ – Иван Иванов, той отказа да коментира случая.

Защо?

И кой ще е отговорен, ако се окаже, че в различни магазини в страната, ние все още можем да си купим яйца от фермата с огнище на птичи грип?

Напомняме, че тази ферма разполага с общо 551 300 птици. Повишена смъртност е констатирана в производствени халета с общо около 320 000 птици, посочват от областната управа.

Но предупредени ли са всички хора за опасните яйца?

И контролират ли се всички магазини за това да  унищожат опасната партида?

Чакаме от институциите да ни отговорят, а дотогава – моля, четете етикета, яйца с партида 2BG, от село Дончево – са опасни за здравето ви!

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.