"Тренд": 4 партии в парламента, ако изборите са сега

21-06-2018г.
39
Лентата

ГЕРБ на 3,3% пред БСП. 49% за членството ни в НАТО, 24% против. Справихме се добре с европредседателството, смятат 41%. Това показват данни от редовното проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” за политическите и социалните нагласи на българите.

Според изследването, ако сега имаше избори ГЕРБ щеше да води с 3,3% пред БСП. Структурата на предпочитанията се запазва сходна вече повече от година.

Двата големи опонента събират гласовете на по-малко от половината избиратели. Трета сила е ДПС с близо 7 на сто електорат. “Обединени патриоти” ги следват с 5,5% подкрепа. Тези са и четирите партии, които влизат в юнския парламент.

{BANNER_ID-4}

Под бариерата е новосъздадената Демократична партия, която получава подкрепа от 2,1% избиратели. Реформаторският блок получава два пъти по-малко, или 1,2%. Между тях двете е “Воля” на Веселин Марешки с вот от 1,9%, показват данните.

България се справи добре с европредседателството, категорични са 41 на сто от българите. Два пъти по-малко - 19%, са на обратното мнение.

В последната група доминират симпатизантите на БСП. Според социолозите от “Тренд” причината е, че именно българското правителство стои в центъра на организацията и събитията на председателството и това няма как да не срещне негативна реакция сред привържениците на основната опозиционна сила.

Според данните интересът към председателството е бил по- интензивен в началото, през януари - тогава 53% са следили новините за него, а 43% - не. През юни структурата е обърната – 56% декларират, че не следят, а 40% - че следят новини за европредседателството ни.

Социолозите са използвали доминацията на европейската тема, за да тестват нагласите към членството на България в ЕС и НАТО. Регистрират мнозинство от 59%, които твърдо биха гласували за оставането на България в ЕС, ако има референдум по въпроса. Около една пета биха били против.

За оставане в НАТО пък биха гласували 49% от попитаните срещу 24% против. И при двата въпроса симпатизантите на БСП са силно нюансирани от общата картина, твърдят социолозите. На въпроса за ЕС са раздвоени, докато при този за НАТО доминира мнението, че България трябва да напусне Северноатлантическия пакт, коментират от “Тренд”.

Общо над 2/3 от българите смятат, че ЕС трябва да се промени като начин на функциониране.

Според 40% в тази група промяната трябва да е кардинална, а според 29% - несъществена и малка. Само 7% от всички интервюирани смятат, че на ЕС не му трябва никаква промяна.

На две равни части са разделени българите по въпроса дали ЕС трябва да се стреми към по-силна интеграция между различните страни-членки (35%) или трябва да се даде повече власт на националните държави (36%).

 ---------------

Изследването е проведено между 1 и 9 юни т.г. и е представително за пълнолетното население на страната. Интервюирани са 1008 пълнолетни български граждани по метода “лице в лице”.

***

Източник: www.glasove.com

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.