По 20 депутати се скатават от работа без причина

По 20 депутати се скатават от работа без причина
22-06-2018г.
13
Лентата

По 23 депутати средно липсват от работа всеки месец без основателна причина.

Това показва справка за неизвинените отсъствия на избраниците в сайта на парламента за последните 12 месеца.

Като се има предвид, че народните представители заседават по три дни в седмицата или 12 дни в месеца, излиза, че всеки ден средно по двама пратеници на народа се скатават от работа, без да имат извинение за това, отбелязва dnes.bg.

278 са общо неизвинените отсъствия на 240-те депутати за една година - от миналия юни до май 2018 г., показва справката на парламента. В тази бройка влизат както отсъствията от пленарните заседание, така и от работата на парламентарните комисии.

{BANNER_ID-4}

Сред отсъстващите без причина има депутати от всички парламентарни групи, а сред някои от тях са и лидерите им.

През ноември от заседанията липсва и цяла парламентарна група - тази на БСП. Тогава социалистите напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу изгонването на лидерката си Корнелия Нинова, а малко по-късно заради това бе отстранен председателят на парламента Димитър Главчев.

В правилника на парламента е записано, че "народният представител е длъжен да присъства на заседанията на Народното събрание и на комисиите, в които е избран. Народен представител, на който се налага да отсъства по уважителни причини от заседание на Народното събрание или от заседание на комисия, предварително уведомява председателя на Народното събрание, съответно председателя на съответната комисия.

За неуредените въпроси в правилника се прилагат Кодексът на труда и Кодексът за социално осигуряване, освен ако това противоречи или е несъвместимо с положението на народните представители, пише в правилата за работа на депутатите.

***

Източник: www.fakti.bg

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.