Неравнопоставеност на терена

Неравнопоставеност на терена
23-06-2018г.
65
Гост-автор

Дахер Ламот, Фейсбук:

Гледам Исландия и Нигерия, и се удивлявам от безкрайно и абсурдно противоположните нюанси.

а) Исландия е с население от около 350 хиляди души, почти всички потомци на норвежки престъпници, заточени на сигурно и далеч от майка Норвегия. А Нигерия е с 186 милиона (може и да са повече, примерно 200М, там преброяванията са малко съмнителни и варират)

б) Нигерия е една от най-богатите на петрол и минерали държави, а в Исландия имат само шибаната им сьомга. И чудесна ютилизация на геотермалната енергия. Шибаните им гейзери. Даже островчето им се е образувало случайно - паднало е небесно тяло, пробило е мантията на земята и от лавата се е образувалa скучната им голяма скала.

в) Обаче, Исландия, въпреки че почти банкрутираха преди няколко години, в момента имат втория най-висок стандарт на живот в света, a също и сред най-ниските нива на неравенство в доходите. И населението е сред най-щастливите, според редица изследвания (не, не пушат сьомга). За сметка на това Нигерия има толкова много проблеми, че ако почна да ги изреждам, всичките томове на "Игра на Тронове" ще изглеждат като кратка приказка. Като почнем от етнически, религиозни, демографски, икономически, социални, криминални и даже виртуални проблеми.

----

Както виждате, размерите нямат значение.

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.