Аплодисменти за българския мъж: Хомо Българикус!

Аплодисменти за българския мъж: Хомо Българикус!
30-06-2018г.
88
Мариела Петкова

Тоалетната винаги е заета, майка ти вдига шум сутрин, докато прахосмуче пода.

Не можеш  да изчукаш приятелката си без да заключиш вратата и да я помолиш да бъде тиха… Това са белите кахъри на съвременния български мъж, който живее с родителите си.  И техните родители.

Не си представяйте елинпелиновската и вазовскаата идилия - голяма къща, където цялото домочадие се събира на софрата, смее се и пие вино. Тази патриархална атмосфера от литературата е заменена с реалността на деца, които до 30-та си година висят и се люлеят  (e, нали са деца) на пъпната връв на майка си, от време на време протягайки устни към млекодайните и органи. 

Толкова е трудно да излетиш от гнездото, нали? 

Особено, ако имаш всички оправдания, с които те е закърмило българското мляко, за да не го сториш.

Ето ви и малко статистика.

През 2017 г. младежите от Швеция и Дания напускат родните си домове на 21-годишна възраст, финландците - на около 22 години. Следват ги техните връстници от Естония, Белгия, Холандия и Германия, които ,,отлитат“ средно на 24-тата година.
Статистическите данни от анализ на Евростат за средната възраст на младите европейци, които напускат родителското домакинство през 2015 г. сочат:
Най-дълго при семействата си остават младежите от Малта (32.2), Хърватия (31.9), Словакия (30.8 години), Италия (30.1), Гърция (29.4), Испания (29.3), Поругалия (29.2) и България (28.9 години).

{BANNER_ID-3}



Младите българи напускат средно на около 29-30 години родителите си и предпочитат (това не е много сигурно) да живеят по-дълго с останалите членове на семейството си. Много често в едно домакинство живеят по три поколения. И за жалост на младите, а и на старите, споделят не особено просторно пространство. 

Мъжете у нас напускат родителското домакинство на около 31 години, а жените на 27, показват детайли от проучването на Евростат.

Според цифрите българките по-рано се вземат в ръце и стават самостоятелни. С риск  да бъда обвинена в сексизъм или дори феминизъм - ще говоря за причините за късното отделяне на мъжете от семейното гнездо. Както и за последствията върху  специфичния балкански вид Хомо Българикус, част от рода на Хомо Балканикус.
 
Експертите отчитат следните причини:
- липсата на работа и на пари за издръжка
- липсата на средства за закупуване на собствен дом
- силна семейна привързаност между деца и родители
- дълги години образование

Отдавна вече за българина не важат народните поговорки  „Трудът краси човекa, а мързелът го грози.“,  „Без труд почивката не е сладка.“.

Сега е модерно да си живуркаме безгрижно, колкото се може повече. Да му мислим като пораснем, че тогава вече няма да ги има...спането до обяд, пушенето на скъпи  цигари с родителски пари, обикалянето на провинциални кафенета, флирта със сервитьорките или пък спонтанното чукане в тоалетните на дискотеките в студентски град. 

Секс, наркотици и чалга, гласи мотото на подрастващите следпубертетни мъжлета.

Деца, жилище, работа? О, това е толкова далеч от един 29-годишен български мъж. Животът е пред него и му гарантира висока заплата след като изкара и второто си висше… Абе достатъчно е да го ,,избута“  с 3-4 макс. Кой пък ще му гледа оценките в дипломата?

Не е толкова пък важно да е кадърен. Обаче супер-мега-адски важно е да кара готина кола, или поне кола, щото просто без кола мацките няма да му връзват. Ако мама и тати не купят кола, са длъжни да му предоставят  своята, макар и от 89-та. И всичко това докато тяхното синче се ориентира какво ще прави със светлото си бъдеще след 30. Дотогава има още много дни, в които майка му ще пере бельото му, ще оправя стаята му, ще му меси мекици, а баща му ще носи парите и ще зарежда с гориво колата. Дните си отлитат, а мамините синчета от гнездото НЕ!
  
Положението е „Каквото посадиш, такова ще пожънеш!“.

Обществото наистина ли смята, че по този ,,обгрижващ“ начин ще произведе хора, мъже със зряло мислене, които като с магически пръчка ще създадат стабилно семейство и  ще се отделят в самостоятелно жилище?  

Най-много магическата пръчка между чатала им да създаде няколко деца, които да се борят с демографската ни криза. Обаче и те ще живеят под покрива на баба, дядо и прадядо…Защото наистина в България заплатите са ниски, а наемите високи. Амин!     

Това вечно тийн поведение, което семействата насърчават само още повече подкопава социалната роля на мъжа. Много повече от гей парадите, които заплашват децата ни.  Чувала съм, че родителите разчитат, че техните всеотдайни грижи ще им се отплатят на старини. Да, ама не! Най-красивото гардже на мама  няма да се погрижи за нея, защото първо трябва сам да се погрижи за себе си. И жената, и децата, и колата и с хилядите задачи, които гадният му шеф възлага. Напълно в реда на нещата е психиката на Хомо  Българикус да не издържи и да превърти.
Последствията са едни мъжки индивиди, които не знаят как да се държат мъжки. Не знаят как да поемат отговорност за постъпките си, защото са свикнали предимно да се забавляват. Не знаят как да възпитават децата  си, защото те самите са деца в съзнанието си. 

Нашумял проблем е, че жената се отказва от своята социална роля на жена - да ражда деца. Но не е ли подобен проблемът с отказа на мъжа да бъде мъж?

Да се кичим с похвални слова ,,Казанови“, ,,Дон жуани“, ,,мачовци“, ,,пичове“  и пр., а едни дърва да не можем да нацепим, защото ще ни се появят мазоли… Аплодисменти за Хомо Българикус!

Той може да чука и жената, и любовницата си, но най си обича Мама. Защо? Защото до 30-та му година тя му е прала гащите. Аплодисменти!   

{BANNER_ID-4}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.