Какъв е шансът ви да умрете... от спорт?

Какъв е шансът ви да умрете... от спорт?
10-07-2018г.
22
Мариела Петкова

Какъв е шансът да умрем, докато вършим някоя произаична дейност? 

Ако сте почитатели на безопасното съществуване и през ум не ви минава да рискувате с екстремни спортове за ненормални, пристрастени към адреналина маниаци… То статията и таблицата поместена по-долу ще преобърне представите ви.

Кое е общото между спускане с парашут и диво парти с приятели, евтин алкохол и силна музика?  

На около всеки 100 000 души, които извършват една от тези дейности, умира един.

И двете могат да ви костват живота, колкото и налудничаво да звучи. 



Националният център за здравни статистики на САЩ извести, че средната продължителност на живот в щатите е 77.9 години. 

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, водещите причини за смъртност в Щатите са (изброени в низходящ ред): сърдечни заболявания, рак, инсулт, хронични заболявания на дихателните пътища, злополуки, Алцхаймер и диабет.

Всъщност, сравнено с данните за българите може да се каже, че има припокриване по отношение на болестите, които покосяват човешкия имунитет и довеждат до летален край.

Според Националния статистически институт на България средната продължителност на живота на българите за периода 2015-2017 г. е 71,5 год., като това ни нарежда на най-ниска позиция сред европейците.

А най-честите причини за смъртността при българите са сърдечно-съдовите болести. Това сочат данните на Националния център по опазване на общественото здраве (НЦОЗА).

Употребата на вредна храна увеличава шанса да се сдобиете със сърдечно-съдови заболявания

Ракът (на простата и гърдата) е вторият най-срещан причинител на смърт, следван от
заболявания на дихателните пътища.

Разбира се ,,Ако ти е писано да се обесиш, няма да се удавиш“, казва народът. И е прав. Колкото и да се пази човек, понякога най-неочакваните и безопасни дейности могат да свършат фатално…

Има толкова много начини, по които може да умрете рано.

Таблицата, която поместваме показва дейности - от обичайните до екстремните, и какъв е вашият шанс да загинете от тях.

Наблюдавайки статистиката, откриваме любопитни факти като например: шансът да загинем при плуване сред мъртви течения и акули е равен на този при най-обикновеното тичане навън.

Планинските спортове, както и карането на кола или мотор са сред най-опасните дейности, при които може да загинете.

Едва ли ще се учудим от това, че рискът за по-ранна смърт при пушачите и хората с наднормено тегло е два пъти по-висок от останалите.

Но може би сред изненадите в таблицата е, че  един на милион умират при маратонско играене на  компютърни игри… и също толкова - от играене на настолни игри.

 

Резултатите от таблицата и статистиката могат да не бъдат приети сериозно, особено от тези, за които животът и забавленията предстоят.

Но е важно да не забравяме, че не сме божества и понякога наистина се случват трагични инциденти. Въпреки всяко усилие да предотвратим това… 

***
Източник: www.tetongravity.com

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.