Япония! Кой не я харесва?

Япония! Кой не я харесва?
10-07-2018г.
29
Гост-автор

Дахер Ламот, Фейсбук:

Япония! Кой не я харесва.
Всички сме виждали как японските фенове почистват след себе си на това световно по футбол. И на мен ми стана интересно - открих, че това има отношение към наболялата ни тема в Европа за имиграцията, колкото и да е странно.

Япония има един огромен невидим проблем - демографската криза.

Според статистиката от 1970 насам процентът на пенсионерите почти се е удвоил, до 2050-а населението ще се свие от 126 милиона жители до 107 млн., а до 2100 - ще слезе до 83 милиона.

Това води до огромни притеснения за икономиката в страната, работната ръка намалява, пенсионерите се увеличават. Производителността може да бъде поддържана благодарение на развитието на новите технологии, но много други неща ще се свият - местна консумация, данъчни постъпления.

Това е много характерно за развитите индустриални страни.

Хората са ориентирани към кариери, семействата са по-малки, хората инвестират в образование, гледат да осигурят всяко свое дете, съответно имат по-малко деца.

Прирастът е отрицателен, а поради добрите условия продължителността на живота е по-голям, съответно възрастното население се увеличава. Тези проблеми може да ги забележите дори в романите примерно на Мураками в Япония, или на Мишел Уелбек в Европа.

Япония обаче не разчита на имиграцията. Тя е по-традиционалистка страна.

Както знаете, в развитите и образовани общества нископлатените сектори са по-празни. Нормално е, като има повече образовани всичко ще се насочи към високите сектори. Така е и в Европа. Колко строителни работници или чистачи немци или англичани сте виждали?

Затова в Япония се налага чистенето като култура още като деца в училище. Нарича се О-сожи и учениците чистят всеки ден, като се организира като забавление.

Това обяснява тази култура в Япония, всеки чисти след себе си. Това спестява наред с високите технологии доста разходи и персонал.

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.