# 30. Босия: "Няма връщане назад!"

# 30. Босия:
12-07-2018г.
17
Таня Стойнова

30 ден от гладната стачка на Босия.

Той не се страхува какви ще са последствията от гладуването. Дори споделя, че паметта му се изостря и става по-самокритична.

„Тъй като съм се заклел и пред децата си, при мен връщане назад не може да има”.

Босия не търси лична изгода от протеста си.

„Ние трябва да се борим за България. Тук не става въпрос за личен проблем. Ако беше за лична реализация, аз съм започнал три пиеси и един мюзикъл, ще ги довърша... нищо не ми пречи да стана известен. Даже бях намерил и кой да ми напише музиката, но реших, че има по-важни неща и почти готови съм ги зарязал. Просто има по-важни неща,” добавя той.

Много хора не го разбират.

Някои дори го обвиняват, че се сравнява с Иисус Христос. Когато го попитат защо стачкува, Босия обикновено отговаря да питат Христос защо е вършил делата си.

„Иисус Христос е дал примера и ние трябва да го следваме. Това, което казвам, те го тълкуват, че се сравнявам с Иисус Христос. Просто примерът, който ни оставя Христос е категоричен и точен и ние трябва него да следваме,” обяснява той.

За философските възгледи на Босия

Босия счита себе си за богомил, а не за източноправославен християнин.

„Богомилите, мога да кажа, че имат най-чистата вяра, а може би и най-силната.

Ще ви дам един пример. Жана Д’Арк не е французойка по произход, тя е катарка. Катарите са наследници на богомилите в Южна Франция. Тя е успяла да събуди цяла Франция да стане и да даде отпор на англичаните и успява! Значи може... Ето, това е, което аз искам, а да не говоря, че има и много други примери – и Махатма Ганди, и Нелсън Мандела – те са стотици, но всички имат един праобраз – това е Иисус Христос. Така че въпросът не е човек да се прави на Господ, а да го следва,” казва той.

Когато говори за богомилството и конкретно за Жана Д'Арк гласът му се разтреперва.

Босия повтаря, че идеите му не са се променили, откакто ги е описал в  стихове преди повече от 30 години.

„Нищо ново няма при мен, при мен всичко си е замръзнало оттогава”, споделя той.

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.