20 на сто от жителите на Мавритания все още са роби

20 на сто от жителите на Мавритания все още са роби
15-07-2018г.
32
Лентата

Мавритания е последната страна в света, забранила робството. Това става през 1981 г.

Въпреки това 20 на сто от населението на тази африканска страна продължава да живее в робство или в робски условия, пише в. „Гардиън”. Това гласят сведения на правозащитни групировки.

Подтиснати са най-вече малцинствата – харатините и афромавританците. Много от тях са принудени насила да работят за господарите си. А много момичета са дадени за жени въпреки волята им. Те са лишени от правото на свобода, заплащане и дори образование.

Робството в Мавритания има дълга история. В продължение на векове арабскоезичните маври създават кастова система, която съществува и до днес. Хората с по-тъмен цвят на кожата са подчинени от по-светлокожите. Робството се наследява по майчина линия. Противниците на тази практика биват преследвани, арестувани и изтезавани.

Правителството в тази ислямска република обаче отрича да има робство. И твърди, че то отдавна е изкоренено.

Мавритания е мост между арабския Магреб и Субсахарска Африка. Арабите и берберите, които са на власт, заемат държавните и най-добре платените постове. Харатините и афромавританците, които са с по-тъмен цвят на кожата, са изправени пред много пречки в обществото – от достъп до образование до достойно платена работа.

Харатините работят това, което „господарите” смятат за унизително. Те например са продавачи на пазарите и месари. Съвсем естествено, работата на боклукчии е изцяло „резервирана” за тях.

Много хора от малцинствата дори не подозират, че робството в Мавритания е отменено, изтъкват правозащитните организации. Още от деца „господарите” им обясняват, че те са родени само за да им слугуват. И единствената им награда е мизерната храна.

Но все пак има роби, които получават свобода. Други успяват да избягат от плен. Обръщат се към властите, но те само заявяват, че „няма робство”.

Много хора таят надежда за парламентарните избори догодина. Право на участие в тях получи Възраждането на движението за премахване на робството (ВДПР). Лидерът му, харатинът Бирал Улд Абейд, е лежал 6 години в затвора. Той е убеден, че на вота ще успее да свали президента Мохамед Улд Абдел Азиз, дошъл на власт през 2008 г. и разпуснал парламента. И така окончателно да сложи край на робството.

***
Източник: clubz.bg

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.