Актуално
Програмите на Радио Свободна Европа/Радио Свобода се излъчват в 20 държави, на 26 езика, и достигат до около 26 милиона души.
Радио Свободна Европа се връща в България

Лентата | 19/07/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода обяви плановете си да стартира програми в България и Румъния в опит да подсили медийния пейзаж в двете държави. Съобщението бе публикувано на уебстраницата на медията.

Това означава, че радиото ще се завърне обратно в България и Румъния, където излъчваше до преди години.

Програмата прекрати дейността си у нас през 2004-та, а в Румъния през 2008-ма година.

Периодът съвпадна с присъединяването на двете страни към НАТО и ЕС.

"Надяваме се по-специално, че нашите репортажи, осъществени от местни журналисти, ще помогнат за израстването на свободните медии, ще промотират демократичните ценности и институции и ще поддържат дискусията за членството в НАТО, ЕС и западните организации. Чакаме с нетърпение да си партнираме с независими местни медии и с гражданското общество", коментира президентът на медията Томас Кент.

Оттам припомнят, че представители на властта, гражданското общество и журналисти неведнъж са изразявали загриженост за дезинформацията, корупцията и социалното разделение в България и в северната ѝ съседка Румъния.

Всичко това подпокава устоите на политическите системи.

Стартът на програмата е планиран за декември 2018 година.

Радиото ще предлага мултимедийно покритие и анализи на български и румънски и ще си партнира с местни медии, за да се разширят съществуващите проекти, които насърчават публичната отчетност и разкриват фалшиви новини.

Радио Свободна Европа има бюра в няколко държави на Балканите: Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия, Черна гора, както и програма на румънски за Молдова.

Програмите на Радио Свободна Европа/Радио Свобода се излъчват в 20 държави, на 26 езика, и достигат до около 26 милиона души. Това са райони с ограничена медийна свобода или с недостатъчно развити професионални медии. Радиото има независима редакционна политика и се финансира с грант от американския Конгрес чрез управителен съвет.

***
Източник: offnews.bg

 Други статии от този авторКоментари