В главата на Тръмп: диви балканци разпалват Трета световна война

В главата на Тръмп: диви балканци разпалват Трета световна война
21-07-2018г.
16
Гост-автор

"Черногорците са много агресивни. (…) И - честито - ето ви Трета световна война", каза Тръмп в интервю за "Фокс Нюз". Ами да, то дори самото име Черна гора звучи заплашително, пише в сатиричен коментар Томас Лачан за Дойче веле.

Доналд Тръмп си го повтаря открай време: от това НАТО няма полза. Там какви ли не са се навъдили! Ония германци, дето все искат закрила, ама не щат да плащат за нея. И британците, дето не се справят с най-лесната задача: да осъдят ЕС заради Брекзита. Хеле пък има едни диви планински държавици, които ей така, от нищо, са готови да разпалят световна война, ако не им гледаш през цялото време в ръцете. Абе това си е опасна работа. И изобщо не си струва да си рискуваш задника заради нея.

Ето, че американският президент отново даде воля на вълненията си в интервю пред своя любим телевизионен канал "Фокс Нюз". Водещият искаше да разбере какъв е смисълът на съюзническите задължения в рамките на НАТО. Той попита: "Защо синът ми трябва да бъде изпратен например в Черна гора, за да я защитава от нападение?". Отговорът на Тръмп беше забележителен: "И аз си задавам същия въпрос. Черна гора е много малка държава с много силни хора. Черногорците са силни хора и много агресивни хора. Могат да станат много агресивни и - честито - ето ви Трета световна война".

И тия трябва да ги защитаваме ние?

Не за първи път Доналд Тръмп демонстрира забележителни познания за света. "Белгия е чудесен град със страхотни сгради", беше казал той още по време на президентската си кампания през 2016 – нищо, че преди това беше нарекъл Брюксел "пъклена дупка". Друг път се изказа в Туитър: "Застреляха човек в парижки полицейски участък: Германия е един пълен престъпен хаос." В едно свое словесно отклонение на тема "Африка" пък набързо изнамери държава на име "Намбия", чието здравеопазване вървяло към подобряване - за разлика от всички останали "смрадливи дупки", чиито имена човек даже няма нужда да помни.

Ето, че сега Тръмп се развълнува и от Черна гора. Можем картинно да си представим как в главата му бавничко възниква тази картина: някакъв див балкански народец, който дебне жертвите си, скрит из чукарите, докато леденият вятър вие сред планините. "Черна гора" - ами че то дори самото име звучи заплашително! Та нали този малък и "агресивен" народ живее тъкмо сред ония диви чукари, където безброй люде са намерили смъртта си? Въоръжени са до зъби, не ги знаеш какво ще направят в следващия момент, не можеш и да ги озаптиш. Коварни планински бойци, муджахедините на Балканите, мускулести мъже-канари, които са напомпани с тестостерон чак до пискюлите на кървавочервените си фесове и в резултат от това са готови да нападнат всекиго, който посмее да прекоси негостолюбивите им планински проходи.

И тия трябва да ги защитаваме ние? – пита се Донлад Тръмп. И с пълно право се пита! "Вижте какво става в Швеция!" - възкликна той преди време, за да онагледи колко драматично може да ескалира една ситуация. Е, тогава светът сбърчи чело и си каза: "Ъъъ? Че какво точно става в Швеция?" Но отговорът всъщност… не е толкова важен. Само дето същото би могло да се случи днес в Черна гора - и това вече би било истинска катастрофа.

Вижте само какво става в Черна гора!

В момента Доналд Тръмп се е загрижил за бъдещето на НАТО. Както, впрочем, и ние, европейците. За разлика от нас обаче той се пита: Що за шантави държавици ни се налага да защитаваме, без да си плащат достатъчно? "Така са нагласени нещата в НАТО", обясни Тръмп пред слисания водещ, "но това беше преди моето време." "Сега аз отидох и им казах: ще трябва да плащате! Защото това е цялата работа: те дори да плащат не искат! Добавете и това към Вашето сравнение с Черна гора!"

Това сравнение всъщност насочва към задължението на всички съюзници да отговорят на нападение срещу една държава-членка така, сякаш всички са нападнати. Съответният член от Хартата на НАТО беше задействан един-единствен път: след атентатите на 11-ти септември 2001 година. Тогава бяха нападнати САЩ, които отговориха с масирани бойни действия в Афганистан. По примера на Тръмп навремето ние всъщност трябваше да си кажем: "САЩ ли? Това е един много голям народ с много силни хора. Много силни хора, много агресивни хора. Могат да станат много агресивни и тогава - честито, ето, че сме се наврели във военна интервенция!" Не, не, няма страшно. Ние никога няма да сторим подобно нещо. Защото вижте само какво става в Черна гора!

***
Източник: offnews.bg

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.