Не четете това, ако вече сте били в Гърция!

Не четете това, ако вече сте били в Гърция!
31-07-2018г.
120
Мариела Петкова

Тенденциозно нашенци предпочитат и избират гръцкото море. Там водата и плажовете са по-чисти. Качеството на обслужване е в  пъти по-високо, а цените почти изравнени с българските.
Дори цените са по-изгодни, твърдят много българи, които за пореден път избират южната ни съседка.  Колко по-изгодни?
Да направим кратко проучване...


Колко струват чадърите и шезлонгите по плажната ивица на о-в Тасос?
Цената на шезлонгите и чадърите може да я зачеркнете от списъка с разходи. Единствено трябва да си поръчате нещо за консумация от плажното барче. И тук няма уловка какво и колко може да си поръчате.
Средната стойност на кафето е 3 евро, на газираните и безалкохолни напитки-2,60 евро,
а на така обичаната бира между 3 и 5 евро. И понеже бирата у нас не върви без хрупкава цаца, в Гърция туристите поръчват гаврос (пържена хамсия) за 4 евро.



Колко струват гръцките ястия?
В повечето заведения гръцката салата се оценява на 6 евро, но от местните супермаркети може да напазарувате  продукти за нея на стойност 3 евро за порция. За тази сума може да се купят и пресни плодове като праскови, круши, сливи, смокини и грозде. А динята се оценява средно на 0, 35 евро за килограм.





В Гърция една от най-поръчваните храни е гиросът. Той прилича на познатия ни дюнер, но не трябва да бъде сравняван с него, защото майсторите на гироси се засягат. Гиросът се продава на цена между 2, 50 и 4 евро (зависи от размера на порцията). Морските деликатеси, които според туристите ,,винаги са пресни“ остават най-поръчваната храна, споделят управители на таверни на острова. 
Вече споменатият гаврос в местните ресторанти струва между 4 и 7 евро, октоподът около 10-12 евро, калмарите-7 евро, а за около 30-40 евро можете да поръчате огромни плата от рибни деликатеси. 


 
Колко струват водните спортове по гръцкото море?
За тези, които искат да си наемат джет или моторна лодка, това ще им струва от 40 до 90 евро, според продължителността на ползване. Например джет за 30 мин е 60 евро, а моторна лодка за 4 часа - 70 евро.

Кану, каяк и водни ски може да карате за между 10 и 25 евро на час.  А за онези, които искат нещо по-екстремно гмуркането във водите на Бяло море се оценява на 50 евро на човек, за половин час. В България същата услуга е оценена на около 59 евро.    



Гърция или България. Къде е по-скъпо? 
Сравнени с българските цени, гръцките услуги наистина оправдават своята двойна стойност.
А  цените на някои услуги почти са изравнени с нашите предвид, че във Варна на Централния плаж туристите трябва да плащат по 5 лв и за чадър, и за шезлонг.  А на   “Златни пясъци“  и на плажа в Слънчев бряг шезлонгът и чадърът са по 10 лв.



Общото мнение на почиващите българи на о-в Тасос е, че  с едно правилно организиране на бюджета, почивката на гръцкия остров ще излезе по-изгодна от която и да е по нашето Черноморие. Например тези, които не могат да си позволяват хотел и all inclusive, отсядат в студиа и мотели, където им се осигурява оборудвана кухня, климатик, тераса, телевизия и интернет. Цените на студиата започват от 25 евро и стигат най-много до 100 евро.

{BANNER_ID-3}

 

{BANNER_ID-4}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.