Актуално
"Няма да изгубим тази икономическа война. Ще работим много и ще опитаме да направим страната си още по-модерна във всичките ѝ 81 провинции, ако е рекъл Господ. Само да знаете, че днес сме по-добре от вчера и утре ще сме по-добре от днес. Не се притеснявайте."
Eрдоган: Обръщайте злато и долари в лири, ще спечелим тази икономическа война

Лентата | 10/08/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

"Няма да изгубим тази икономическа война. Ще работим много и ще опитаме да направим страната си още по-модерна във всичките ѝ 81 провинции, ако е рекъл Господ. Само да знаете, че днес сме по-добре от вчера и утре ще сме по-добре от днес. Не се притеснявайте."

Това е първата реакция на президента Реджеп Тайип Ердоган по повод кризата, която преживява националната валута през последните часове. Турски медии съобщават, че след петъчната молитва в северната провинция Байбурт той е повторил известния си призив към турците да обърнат "златото и доларите под дющеците в лири, защото това е най-добрият начин да отвърнем".

President Erdoğan: "We are confronted with artificial waves of financial instability although there is no problem with Turkey’s macroeconomic data, production power, employment level or banking system."

— Turkish Presidency (@trpresidency) August 10, 2018

Позицията му не изненада никого, защото президентът, получил след референдума и извънредните избори изключително широки правомощия да управлява - включително монетарната политика на страната - винаги е казвал, че случващото се е заговор на задгранични спекуланти срещу страната. "Подготвили сме се за всички негативни варианти, за обменния курс, лихвите, заплахите и онези, които сега доволно потриват ръце, нищо няма да постигнат", добави днес Ердоган.

Междувременно лирата изгуби тази година над 30% от обменния си курс спрямо долара, като в момента отново се търгува при курс от над 6 лири за долар, което е близо 10% поевтиняване спрямо четвъртък.

Ердоган определи валутната криза като "национална битка" срещу икономическите врагове на страната, посочи и "Ройтерс". "Доларът не може да препречи нашия път. Не се притеснявайте. Но ви казвам още веднъж - ако някой е скрил под възглавницата долари или злато, обменете ги в лири в нашите банки. Това е национална, вътрешна битка. Това ще е отговорът на моя народ на онези, които разпалиха икономическа война срещу нас", цитира думите му агенцията.

В "Туитър" профила на турското президентство бе разпространен цитат, според който "сме изправени пред изкуствено създадени вълни на финансова нестабилност, независимо че няма проблем с турските макроикономически показатели, производствената ни сила, нивото на заетост или банковата система".

Веднага след коментара на Ердоган започна представянето на т.нар. нов икономически модел на Турция от зет му и министър на финансите и националното съкровище Берат Албайрак. В началото словото му е изпълнено с общи фрази от типа на "нов икономически подход с решително, устойчиво открит към участие, открит към промени със силни рефлекси и силна стратегия".

***
Източник: www.dnevnik.bg

 Други статии от този авторКоментари