Актуално
По-рано днес и полското правителство даде да се разбере, че ще блокира всякакви опити за налагане на санкции срещу Унгария.
И Чехия застана зад Орбан

Лентата | 13/09/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Чешкото правителство застана зад унгарския премиер Виктор Орбан, след като вчера Европейският парламент задейства процедура за санкции срещу Будапеща заради риск от нарушаване на ценностите на ЕС, предаде "Ройтерс".

"Този абсурд само води до негативно отношение към Европейския съюз. Вместо да се обединим, се прокарват тези политики", каза чешкият премиер Андрей Бабиш. "Така че аз заставам зад (премиера) Орбан. Ние сме съюзници", допълни той. За налагане на крайното наказание и лишаване на Унгария от правото на глас в ЕС се изисква единодушието на страните членки.

По-рано днес и полското правителство даде да се разбере, че ще блокира всякакви опити за налагане на санкции срещу Унгария.

В нарочно изявление на министерството на външните работи във Варшава се казва, че „всяка страна има суверенно право да прави вътрешните реформи, които смята за правилни.“ 

Чехия е част от Вишеградската четворка, която включва също Словакия, Унгария и Полша.

Срещу Варшава през декември миналата година Европейската комисия задейства същата наказателна процедура, каквато вчера бе инициирана от Европарламента срещу Унгария.

***
Източник: www.glasove.com

 

 

 Други статии от този авторКоментари