Борисов нареди да се уволнят всички държавни служители от разследването на "Биволъ"

Борисов нареди да се уволнят всички държавни служители от разследването на
21-09-2018г.
18
Лентата

Оттам припомнят, че на 14 септември 2018 г. сигнал по повод същата публикация беше изпратен от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".

Тогава от прокуратурата съобщиха, че са възложи на ДАНС да извърши проверка по повод материала, озаглавен "ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми", като обединяват сигнала на Дончев с такъв, подаден и от журналистите.

Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. В материала на "Биволъ" са приложени документи, за които се твърди, че са т.нар. паралелно счетоводство на свързани консултантски фирми. Данните са за периода ноември 2013-януари 2015 г.

От замесената фирма "Джи Пи Груп" отрекоха да са извършили нещо незаконно и се заканиха да си търсят правата в съда. Това е една от големите компании в строителния бранш, която печели големи обществени поръчки.

Именно заради тази статия бяха задържани журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов и негов румънски колега. След като подали на ГДБОП информация, че от въпросната компания унищожават документи, свързани с еврофондове - горейки ги край Перник, те самите отишли на мястото. Там обаче били закопчани от местни полицаи, изпратени на секретен пост. От МВР заявиха, че журналистите не са били арестувани, а само отведени в районното, за да бъде установена самоличността им.

***
Източник: www.glasove.com

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.