Жестокото убийство на Виктория Маринова шокира света

Жестокото убийство на Виктория Маринова шокира света
07-10-2018г.
286
Лентата

Жестокото убийство на разследващата журналистка от Русе Виктория Маринова потресе не само българската, но и световната общност. 

Вестта обиколи водещи световни медии, а в социалните мрежи много хора осъдиха убийството и настояха за провеждане на незабавно и задълбочено разследване.

Сигналът за намерен труп на крайбрежната алея в Русе, близо до Дунава, е подаден в 14:18 мин. вчера (06.10.2018).

При огледа полицията е установила, че смъртта е настъпила вследствие на удари по главата и задушаване.

Късно снощи е установена самоличността на убитата 30-годишна жена.

Това е Виктория Маринова - административен директор и водещ на русенската телевизия ТВН.

Виктория Маринова

Престъплението е извършено докато младата жена е тичала по алеята, съобщи зам.-директорът на Областната дирекция на МВР Русе Илиян Енчев.

От жертвата липсвали документите й за самоличност, телефонът и ключовете за автомобила.

Дрехите й били разкъсани.

Предполага се, че извършителят е запознат с навиците на журналистката.

Наред с разследващите от русенската полиция в работата участват и служители от криминалния отдел на Главна дирекция Национална полиция.

В свое изявление премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква бързо разрешаване на случая, защото са „изпратени най-добрите криминалисти и е получено голямо количество ДНК от извършителя.“ 

Виктория Маринова е третият високопоставен журналист, убит в Европейския съюз през изминалата година. Припомняме предишните случаи:

Шведският репортер Ким Уол - убит от датския изобретател Питър Мадсън, след като се качва на домашната си подводница, за да проведе интервю в Копенхаген през август 2017 г.

През октомври 2017 г. малтийската журналистка Дафне Галиция бе взривена от бомба в колата си, близо до дома й.

През февруари тази година журналистът Ян Кучик и неговата годеница Мартина Куснирова бяха застреляни.  

Смъртта на българската журналистка незабавно привлече международното внимание.

Би Би Си, Гардиън, Ел Паис, Тагес Анцайгер, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Андрю Галиция, синът на Дафне Галиция, Асоциацията на българските журналисти и Репортери без граници осъдиха убийството на Виктория Маринова.



Харлем Дезир - представителят на свободата на медиите в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) коментира убийството на Маринова в Twitter:

"Шокиран съм от ужасяващото убийство на разследващата журналистка Виктория Маринова в България. Незабавно призовавам за цялостно и задълбочено разследване. Отговорните трябва да си понесат наказанието".



Колегите на Маринова са убедени, че нейната смърт е свързана с професионалната й кариера.

Наскоро тя работеше по докладите за GP Gate, огромен скандал за корупция и злоупотреби с финансирането от ЕС в България.

Журналистите от "Биволъ" коментираха следното:

"България се нареди в най-черния списък на държавите, в които се убиват журналисти. Случи се. Мафията мина бариерата. Последното убийство на журналист в Словакия предизвика обществено-политическо цунами. В България е второразрядна новина лежерно между другото.

В Биволъ получихме информация още преди 20 дена, че за това разследване има четени присъди и ще има екзекуции. Информацията е предадена от нас, където е нужно, но не сме предполагали, че ще ударят по най-извергския начин върху най-беззащитните - за назидание".

В България между 30 и 40% от средствата на ЕС за регионално финансиране изглежда се събират от консултантски фирми и след това се разпределят на местните политици чрез допълнителни фирмени конструкции.

Последното интервю на Виктория е отпреди седмица с двамата разследващи репортери от Румъния и България Атила Биро и Димитър Стоянов, които бяха арестувани през септември, разглеждайки случая на злоупотреба с средства на ЕС.

България падна на 111-о място в годишната класация за свобода на медиите на Репортери без граници през 2018 г., по-ниска от всяка друга държава-членка на ЕС.

Според Асоциацията на европейските журналисти репортерите в България от регионалните и местни медии са подложени на натиск от страна на местни бизнесмени, политици и търпят заплахи, които често водят до самоцензуриране.

***
По публикацията работи Мариела Петкова

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.