Актуално
Задържаният в Германия извършител на жестокото убийство на русенската журналистка е Северин Надеждов Красимиров, роден през 1997 г. в Русе. Той има една криминална регистрация за кражба на цветни метали, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов на извънреден брифинг в Министерски съвет.
Бойко Борисов: Всички работеха не на 100, на 1000% за разкриване на убийството

Лентата | 10/10/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

 

"Българи направиха така, че за България да се говори като за Малта и Словакия, да си очернят държавата и да се говори за такова най-тежко престъпление като убийство на разследващ журналист. Сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и в САЩ какво се случва в България", заяви премиерът.

Той призова да няма повече подобни експерименти с провокиране на несъществуващи престъпления.

"Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт в момента и ви моля да се държите сериозно. Такава свобода - да говорите, да пишете по всяка тема, мисля, че е факт", подчерта Бойко Борисов. 

"Благодаря на трите федерални провинции в Германия, на техните служители, защото действително в реално време, той менеше адресите си на териториите на три провинции", каза още премиерът по повод задържането на убиеца на Виктория Маринова в Германия.

Извършителят на убийството е напуснал страната през ГКПП "Дунав мост" в неделя по обед, заяви главният прокурор.

Сотир Цацаров подчерта, че става дума за спонтанно нападение над жертвата с цел сексуално посегателство.

Според него извършителят има характерови нарушения, извършил е извратени сексуални действия.

„Установените до момента доказателства сочат за спонтанно нападение на жертвата с цел сексуално посегателство. Телесните увреждания, които впоследствие са станали причина за смъртта на Виктория Маринова, са изключително брутални и тежки по своя характер. Лицето е тренирало бокс. Има и данни, че в предходните часове той е употребил голямо количество алкохол”, поясни Сотир Цацаров.

„На този етап не можем да твърдим, че убийството на Виктория Маринова е извършено заради професионалната й дейност, всички версии се проверяват. Издадена е европейска заповед за задържане и европейска заповед за разследване", каза главният прокурор.

Той добави, че има пълно съответствие между ДНК на извършителя с ДНК, открито върху жертвата, и намерените вещи.

Иззети са множество веществени доказателства.

ДНК материал на задържания е намерен в хода на разследването върху трупа на жертвата, както и генетичен материал от жертвата е бил намерен върху задържания, уточни Маринов.

Очакват се още доказателства от Института по криминалистика, добави министърът на вътрешните работи.

Той обясни, че заподозрени лица са задържани във връзка с разследването в областната полиция в Русе за изясняване на алибито им и при липса на съпричастност към деянието са били освобождавани.

На този етап няма свидетелски показания, които да са от преки очевидци, добави Младен Маринов и потвърди, че на този етап не може да се говори за предварително планиране на убийството.

„До момента всичко говори за спонтанно деяние. Имаме информация, че цяла нощ е употребявал алкохол", поясни той.

Задочно са повдигнати две обвинения на Северин Красимиров.

Първото е за изнасилване, за което предвиденото наказание е 10 до 20 г. затвор.

Второто е за убийство, извършено по особено жесток начин, което се наказва с 15 до 20 г. или доживотен затвор.

 ***
Източник: www.glasove.com

 Други статии от този авторКоментари