Защо още има съмнения за убийството в Русе? И защо по света вдигнаха толкова шум

Защо още има съмнения за убийството в Русе? И защо по света вдигнаха толкова шум
15-10-2018г.
14
Гост-автор

АВТОР: Иван Бакалов

Любителите на теорията на конспирацията са неудовлетворени.

Убийството на тв водещата в Русе се оказа елементарно, беше разкрито бързо, няма никаква конспирация, не остава нещо неясно, поне според полицията и официалните власти.

Да, ама… задържаният за убийството не отговаря на някои очаквания. Не е този… Според профила, нарисуван от мнозина във Фейсбук, предполагаемия убиец по метода на изключването не е клошар, не е циганин, не е шизофреник, не е маниак изнасилвач… Убил я е професионалист, за да й запуши устата. Всичко е нагласено.

Такава версия има основания, но само теоретично. Защото няма силен мотив за такова свръхпрофесионално убийство, при което да имитираш толкова обстоятелства. Да вземеш биологичен материал от набелязан за убиец, да го сложиш върху жертвата, да сложиш върху него биологичен материал от жертвата и да организираш минаването му през граници в определени часове. Да го „облъчиш” да си признае, заедно с негови роднини. Или да накараш необразован маргинал да изнасили и убие, нарочно да остави всички следи, пък после да си мълчи…

Почти невъзможно е да се направи такава постановка. Ако може да го направи някоя тайна служба или мафия по света, зад нея трябва да са тримата прокурори, изпратени в Русе, заедно с началника си Цацаров, следователи и т. н. За нея трябва да работят всички разследващи и до най-горе по властовата пирамида. Кръгът на посветените в конспирацията ще се разшири до най-малко 50-ина души. Това и във филмите ще звучи невероятно.

А за такова убийство няма достатъчен мотив

Жертвата, водеща в кабелна телевизия в Русе и неин шеф, планирала предаване, което …не носи сериозна заплаха за никого. Първото излъчване включва разкрития на сайта „Биволъ”, които вече са направени. Каквото има да разкрива „Биволъ”, той го разкрива и без кабелната телевизия в Русе. И всичко е в сайта, може да се проследи по години, разкритие след разкритие. Скандал след скандал. Сега им обръща внимание една малка телевизия, с неголяма аудитория. За властта (и свързана с нея мафия) това не е достатъчна заплаха. Източникът „Биволъ” е много по-опасен, но т. нар. задкулисие не смее да му посегне. Да се надяваме и занапред ще е така, защото се видя какъв шум се вдигна за русенското убийство.

Шумът в западните медии за убитата журналистка не е толкова поради това, че българи го представят изопачено пред чуждите журналисти.
Тази истерия я има. На протеста пред съдебната палата някаква говореше с драматичен глас през чужда телевизия: „Ние се страхуваме да излезем на улицата, вече се страхуваме и вкъщи”. Описва България. Това влиза в тв новини на Запад.

Там случаят им пасва на шаблона –

убита журналистка, разкриваща злоупотреби с еврофондове. Защото това са нагласите за България, такова впечатление сме оставили, макар мъдрият Борисов да ни управлява вече 10 години и да си избира главен прокурор.

Хеле пък евроскептичният английски печат, който изтъква всяка злоупотреба с европейски средства – направо му идва дюшеш. И да не е така, така ще го напишат. И никой да не им го е казал, сами ще го нагласят. Както и стана.

По принцип на Запад са чувствителни, когато има убит журналист. Нашите дебелаци се разтичаха само защото се вдигна грандиозен шум в чужбина. То еврокомисари, то генералният секретар на ООН… И добре че беше шумът по света, малко да погледнат към България, да осъзнаят още веднъж, какъв ни е премиер и защо, аджеба, го търпят безкритично. И сега Борисов им скръцна със зъби, нямало да подкрепи някой си от Консервативната партия при гласуване… И извика посланиците да покаже колко е обиден. Като че ли те отговарят за медиите в своите страни. Да се покаже в пълния си блясък, как разбира той свободата на печата.

Но се получи така, че истерията за „убита журналистка, разкриваща злоупотреби с еврофондове” даде коз на Борисов да нападне медиите и недоволните от властта. А вместо да се прави на обиден, той направо трябва да се скрие, при такава степен на недоверие към управляващите по повод едно убийство.

Цяла кохорта истерични се възползваха от убийството. И гласове се чуха, че то станало, защото не сме ратифицирали Истанбулската конвенция…

На митинга за убитата журналистка пред съдебната палата имаше и хора като едновремешните професионални оплаквачки на гробищата. И Йоло Денев си беше съвсем на място с вестник „Революция“. И Соня Колуклиева…

„Народният трибун” Манол Глишев произнесе пламенна реч, в която каза, че Борисов убива, Доган убива, Корнелия убива и т. н. всички убиват. Оставка! Мафия! – скандира тълпата. И Глишев предупреди, че утре руснаците могат да предизвикат гражданска война у нас… Нерде Ямбол, нерде Стамбул.

Целият този патос заради убийство, извършено от един маргинал от циганската махала.

Но има още един ефект

от убийството. Дори това е възможен мотив, да го организира предполагаемата мафия.

Убийство за назидание.

Журналистите, които не обслужват властта не са останали много. Но всички журналисти, които се опитват да публикуват нещо опасно и критично, ще се уплашат – дали пък не са я убили защото решила да пуска опасни теми по кабеларката?

Това убийство може да изглежда като да уплаши журналистите, особено в такава феминизирана професия, да стресне колегията, да не си позволяват много. Дори като случайно убийство, от изнасилвач, пак има такъв ефект.

Страховете са излишни. Мафиотската власт предпочита да действа по-хитро – да уволни неудобния, да му спре предаването, да му плаща малко, докато сам се откаже. Или да му плаща много, ако слуша. И т. н. има много начини да се потискат опитите за разкрития в медиите.

Мафията зад властта да направи такава сложна постановка на просто убийство, само за назидание – изключено е.

България попада във фокуса на световните медии, дано сега много неща се видят и чуят покрай това убийство.

Затова точно сега журналистите трябва да бъдат по-смели. И ако може без манипулации, „да засилим ефекта”.

***
Източник: e-vestnik.bg

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.