Илияна Йотова: Няма личен конфликт между премиера и президента

Илияна Йотова: Няма личен конфликт между премиера и президента
17-10-2018г.
47
Лентата

Това е един въпрос, който като мантра се развява непрекъснато във всяко едно студио и във всеки един разговор - така вицепрезидентът Илияна Йотова отговори в ефира на БНТ на въпроса има ли политическо противопоставяне между президентството и Министерски съвет.

И допълни - "ако въпросът ви е дали има личен конфликт между министър-председателя и президента, категоричният ми отговор е не".

"Ако въпросът ви е защо прехвърчат тези искри, защо има различни виждания, защо има различен разговор от този, който бяхме свикнали в предишните пет години, отговорът ми е, защото има екипи, които имат различно виждане за това как трябва да се развива България напред. Аз не си представям добрите отношения между институциите като отношение на съглашателство", заяви Илияна Йотова в сутрешния блок на БНТ.

В България дълго време бяхме свикнали, може би в предишните пет години, когато министър-председателят се обади на президента и му нареди какво да прави. Този период приключи, категорична беше Йотова.

"Ние дойдохме в тази институция с конкретни обещания към българските избиратели и смятам, че за година и девет месеца, не сме изневерили на това, което сме говорили в предизборната кампания", добави вицепрезидентът.

Според нея политиците трябва да се срещат по-често: "нека си останат различията, но да има срещи".

По повод вота на недоверие, внесен от БСП на тема здравеопазване, Илияна Йотова коментира, че това е част от демократичния процес.

Докато не се обърне философията в здравеопазването и в нейния център наистина не застане грижата за човека, няма как да повярват хората, че тази система ще работи в техен интерес, смята вицепрезидентът.

Тя разказа и за посещението си в Украйна, където са били в седем-осем села с компактно население от български произход, както и сред българската общност в два големи града в Украйна. Разговаряхме откровено за всички проблеми. Това са хора истински родолюбци, сподели Йотова. Най-голямата им болка и тревога е свързана с опазването на българския език, допълни още тя.

***
Източник: www.glasove.com

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.